Locul din România unde temperatura resimţită a fost de – 42 de grade Celsius

Din cauza vântului puternic, temperatura resimţită luni dimineaţă a fost demnă de Polul Nord pe vârful Toaca din Ceahlău. Deşi în termometre erau -10 grade, temperatura resimţită a fost de -42 de grade Celsius.

18 ian. 2022, 10:45
Locul din România unde temperatura resimţită a fost de – 42 de grade Celsius

Locul din România unde temperatura resimţită a fost de – 42 de grade Celsius. S-a întâmplat luni dimineaţă, pe vârful Toaca din Ceahlău.

Locul din România unde temperatura resimţită a fost de – 42 de grade Celsius

Din cauza vântului puternic, temperaturile resimţite luni dimineaţă în anumite zone din România au fost asemănătoare cu cele de la Polul Nord. Cea mai scăzută temperatură resimţită a fost în Ceahlău. Pe vârful Toaca s-au resimţit luni dimineaţă -42 de grade Celsius. De asemenea, în zonele de la Întorsura Buzăului s-au resimţit -36 de grade, iar în Călimani s-au simţit -29 de grade Celsius.

Citeşte şi Prognoza meteo lunară. Scad temperaturile, vine iarnă siberiană

Reamintim că meteorologii au emis, luni dimineaţă, o alertă meteo vânt puternic în majoritatea regiunilor din ţară.

Vremea se va menţine vântoasã pe parcursul zilei de marţi, în majoritatea regiunilor. În Carpaţii Orientali şi Meridionali, îndeosebi în zona înaltã, vor fi rafale de 90…110 km/h. În Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei şi local în Muntenia vor fi viteze de 55…60 km/h, iar în Moldova de 60…85 km/h.

Intensificãri ale vântului vor mai fi şi în restul zonelor, dar pe arii mai restrânse şi la viteze în general de 40…50 km/h. Noaptea vântul va slãbi treptat în intensitate. În nordul, centrul şi nord-estul ţãrii, precum şi în zonele de munte, nebulozitatea va persista în cea mai mare parte a intervalului şi pe arii restrânse va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusã. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu unele înnorãri pe parcursul zilei în est şi sud-est, unde va fulgui.

Temperaturile maxime se vor încadra între -3 şi 7 grade, iar cele minime, în general, între -10 şi -4 grade. Spre sfârşitul intervalului, în vest şi centru, izolat va fi ceaţã cu depunere de chiciurã.

Iată harta temperaturilor resimţite marţi, 18 ianuarie 

 

Miercuri, vremea va fi apropiatã de normal din punct de vedere termic în majoritatea zonelor, cu valori uşor mai ridicate decât cele specifice doar local în Moldova şi Oltenia, însã noaptea va fi rece, geroasã în special în centru, în nord-vest şi în dealurile din vestul şi sudul ţãrii. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între -5 şi 6 grade, iar cele minime între -15 şi -3 grade, uşor mai mari pe litoral.

Cerul va fi parţial noros în nord şi în centru şi variabil în restul teritoriului. Izolat vor mai fi posibile ninsori slabe, îndeosebi în zona Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, cu viteze mai mari în special noaptea pe crestele Carpaţilor Orientali, iar temporar şi în Dobrogea, cu precãdere în zona costierã. Local în regiunile vestice şi pe arii mai restrânse în cele centrale şi sudice, dimineaţa şi noaptea se va forma ceaţã, asociatã izolat cu burniţã ce va depune polei, anunţă ANM.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe două săptămâni. Când şi unde vin ninsori abundente în România