Locul din țară unde un teren agricol a ajuns să se vândă cu 30.000 de euro/hectar: „În ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri”

Ioan Martin, șeful Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Arad, a comunicat că în anul 2023 au fost consemnate la sediul instituției 3.932 de oferte de vânzare pentru terenuri agricole.

01 feb. 2024, 20:18
Locul din țară unde un teren agricol a ajuns să se vândă cu 30.000 de euro/hectar: „În ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri”
Locul din țară unde un teren agricol a ajuns să se vândă cu 30.000 de euro/hectar: „În ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri”

Numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Arad a înregistrat o scădere de 25% în ultimul an, în timp ce prețurile au rămas constante, menținându-se la o medie de 7.000 de euro pe hectar. Cel mai costisitor teren vândut a atins suma de 30.000 de euro pe hectar.

Citește și: Haos în fața Parlamentului European de la Bruxelles! Fermierii protestatari au provocat incendii și au aruncat cu ouă în instituție. În clădire se află și Klaus Iohannis

Ioan Martin, șeful Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Arad, a comunicat că în anul 2023 au fost înregistrate la sediul instituției un total de 3.932 de oferte de vânzare pentru terenuri agricole. Comparativ cu anul 2022, când au fost înregistrate 5.147 de oferte de vânzare, se evidențiază o scădere de aproximativ 25% în volumul vânzărilor de la un an la altul.

Această descreștere din 2023 survine după o creștere semnificativă în 2022, când numărul ofertelor de vânzare a crescut cu 75% față de anul 2021.

„Această scădere a numărului de tranzacţii în 2023 era previzibilă şi cred că va continua, pentru că în ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri. Ne referim mai ales la suprafeţe deţinute de mici fermieri, care au fost cumpărate de asociaţii agricole mari, iar acestea nu sunt interesate să vândă mai departe. Sunt tot mai puţine suprafeţe mici şi răsfirate, majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”, a declarat Ioan Martin.

El a precizat că suprafaţa totală care a făcut obiectul ofertelor de vânzare anul trecut a fost de 3.190 de hectare.

În privinţa preţurilor, în 2023 acestea au rămas aproximativ la nivelul anului anterior, respectiv media a fost de 7.100 de euro la hectarul de teren vândut.

„Aici trebuie să precizăm că terenurile din zonele fertile, cum ar fi Sântana, Curtici sau Chişineu-Criş, s-au vândut cu preţuri de 12.000 de euro hectarul, în timp ce terenurile neproductive, mai ales din zona de deal, s-au vândut cu 2.500 – 3.000 de euro hectarul”, a spus directorul DAJ Arad.

Cel mai scump teren tranzacţionat a fost în zona oraşului Pecica, din Arad, lângă autostradă, preţul din oferta înregistrată la Direcţia Agricolă fiind de 30.000 de euro pe hectar, potrivit agerpres.ro.

Directorul DAJ precizează că acest preţ este rar şi este oferit pentru terenuri pe care se ridică de obicei construcţii, instituţia nefiind informată cu privire la intenţiile cumpărătorului. Judeţul Arad are o suprafaţă agricolă de 350.000 de hectare, conform datelor Direcţiei Agricole.

Citește și: Marcel Ciolacu, declarații de ultimă oră după întâlnirea cu delegația FMI: „Măsurile de reformă bugetară îşi vor face simţite efectele în următoarele luni. Vom continua reducerea deficitului”