Locul din țară unde un teren agricol a ajuns să se vândă cu 30.000 de euro/hectar: „În ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri”

Ioan Martin, șeful Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Arad, a comunicat că în anul 2023 au fost consemnate la sediul instituției 3.932 de oferte de vânzare pentru terenuri agricole.
Alina Costache
01 feb. 2024, 20:18
Locul din țară unde un teren agricol a ajuns să se vândă cu 30.000 de euro/hectar: „În ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri”
Locul din țară unde un teren agricol a ajuns să se vândă cu 30.000 de euro/hectar: „În ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri”

Numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Arad a înregistrat o scădere de 25% în ultimul an, în timp ce prețurile au rămas constante, menținându-se la o medie de 7.000 de euro pe hectar. Cel mai costisitor teren vândut a atins suma de 30.000 de euro pe hectar.

Citește și: Haos în fața Parlamentului European de la Bruxelles! Fermierii protestatari au provocat incendii și au aruncat cu ouă în instituție. În clădire se află și Klaus Iohannis

Ioan Martin, șeful Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Arad, a comunicat că în anul 2023 au fost înregistrate la sediul instituției un total de 3.932 de oferte de vânzare pentru terenuri agricole. Comparativ cu anul 2022, când au fost înregistrate 5.147 de oferte de vânzare, se evidențiază o scădere de aproximativ 25% în volumul vânzărilor de la un an la altul.

Această descreștere din 2023 survine după o creștere semnificativă în 2022, când numărul ofertelor de vânzare a crescut cu 75% față de anul 2021.

„Această scădere a numărului de tranzacţii în 2023 era previzibilă şi cred că va continua, pentru că în ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri. Ne referim mai ales la suprafeţe deţinute de mici fermieri, care au fost cumpărate de asociaţii agricole mari, iar acestea nu sunt interesate să vândă mai departe. Sunt tot mai puţine suprafeţe mici şi răsfirate, majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”, a declarat Ioan Martin.

El a precizat că suprafaţa totală care a făcut obiectul ofertelor de vânzare anul trecut a fost de 3.190 de hectare.

În privinţa preţurilor, în 2023 acestea au rămas aproximativ la nivelul anului anterior, respectiv media a fost de 7.100 de euro la hectarul de teren vândut.

„Aici trebuie să precizăm că terenurile din zonele fertile, cum ar fi Sântana, Curtici sau Chişineu-Criş, s-au vândut cu preţuri de 12.000 de euro hectarul, în timp ce terenurile neproductive, mai ales din zona de deal, s-au vândut cu 2.500 – 3.000 de euro hectarul”, a spus directorul DAJ Arad.

Cel mai scump teren tranzacţionat a fost în zona oraşului Pecica, din Arad, lângă autostradă, preţul din oferta înregistrată la Direcţia Agricolă fiind de 30.000 de euro pe hectar, potrivit agerpres.ro.

Directorul DAJ precizează că acest preţ este rar şi este oferit pentru terenuri pe care se ridică de obicei construcţii, instituţia nefiind informată cu privire la intenţiile cumpărătorului. Judeţul Arad are o suprafaţă agricolă de 350.000 de hectare, conform datelor Direcţiei Agricole.

Citește și: Marcel Ciolacu, declarații de ultimă oră după întâlnirea cu delegația FMI: „Măsurile de reformă bugetară îşi vor face simţite efectele în următoarele luni. Vom continua reducerea deficitului”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!