Locul în care oamenii fac baie la -50 de grade Celsius. Merg în halat și papuci și se aruncă în apa sloi!

Rușii au distracții care mai de care mai ciudate. Un exemplu este și faptul că aceștia fac baie în apă înghețată în cele mai friguroase zile ale iernii.

19 ian. 2021, 19:35
Locul în care oamenii fac baie la -50 de grade Celsius. Merg în halat și papuci și se aruncă în apa sloi!

Locul în care oamenii fac baie la -50 de grade Celsius. Oameni obișnuiți, cu vârste cuprinse între 30 și 90 de ani, merg calmi de la o baracă din apropiere până la o gaură de gheață, purtând doar halate subțiri și prosoape peste gât. Își lasă papucii în zăpadă și coboară cu grijă în gaura de gheață unde vor petrece până la 10 minute.

Locul în care oamenii fac baie la -50 de grade Celsius. Ce se întâmplă de fapt. Totul este un ritual

Actul final este să te scufunzi complet. Ieșirea se efectuează încet; nu e nici o grabă. Același lucru este valabil și pentru procedura obligatorie de frecare a zăpezii peste corpul unuia după aceea. Simpla observare a ritualului s-ar putea pune într-o stare de transă.

Bateriile smartphone-ului mor atât de repede pe o vreme atât de scăzută încât aceste momente trebuie înregistrate în timp rapid.

Scena acestui ritual al моржи („morse”, deoarece înotătorii de gheață sunt adesea poreclite în Rusia) se află în satul Yakut Chorapche, considerat printre cele mai reci locuri de pe planetă.

Republica Saha (sau Yakutia, așa cum o știm), este cea mai mare regiune din Rusia. Este atât de mare încât teritoriul său este mai vast decât orice țară din Europa sau Africa. Terenul este cunoscut pentru „răceala sa duală”: în jos, gheața măsoară aproximativ 400 de metri grosime, în timp ce sus, temperatura scade în mod regulat sub -45 de grade Celsius. De fapt, Sakha stă direct pe polul de frig al emisferei nordice. Două dintre zonele țării sunt blocate într-o concurență constantă pentru titlul de cea mai rece din lume – Regiunile Verkhoyansk și Oymyakon.

Temperaturile sunt atât de extreme încât aburul iese din apă și se transformă adesea într-un strat de gheață care trebuie perforat.

Locuitorilor Chorapche le place aici! Când este -30 grade Celsius afară, apa este de fapt de aproximativ +4 grade, care este punctul de tranziție de fază atunci când apa devine inertă – nu chiar gheață, dar nu mai curge ca un lichid: particulele de gheață lichidă încetează să pătrundă în membranele celulelor. Acest așa-numit „zero biologic” este ultimul moment în care viața poate prospera. Sub aceasta, organismul este supus stresului.

Citește și: Bucureștenii l-au făcut praf pe Nicușor Dan, pe pagina lui de Facebook, după ce a declarat că 19 grade e o temperatură normala în case: „De pe vremea lui alt Nicu nu am mai făcut atâta frig și dușuri reci.”