Locul unde pensiile se apropie de 2.000 de euro. Cine sunt cei mai fericiţi locuitori din lume

Pensiile din Finlanda au atins un nou prag în 2023, țara fiind renumită pentru poziția sa de lider în topul celor mai fericiți locuitori din lume. Potrivit datelor furnizate de Centrul finlandez de pensii (ETK), pensia medie lunară a crescut la 1.977 de euro, față de 1.845 de euro în anul precedent.
Filip Stan
28 mart. 2024, 16:49
Locul unde pensiile se apropie de 2.000 de euro. Cine sunt cei mai fericiţi locuitori din lume
Locul unde pensiile se apropie de 2.000 de euro. Cine sunt cei mai fericiţi locuitori din lume

Locul unde pensiile se apropie de 2.000 de euro. Finlanda investește anual aproximativ 38 de miliarde de euro în pensii, având o proporție semnificativă de 33% din populație ca pensionari, conform datelor oferite de ETK și Kela. Într-adevăr, în 72 de municipalități, peste jumătate din locuitori sunt pensionari!

Sistemul de securitate socială al Finlandei se bazează pe rezidență în țară. Atunci când un individ lucrează sau își deschide o afacere în Finlanda, trebuie să contribuie la sistemul de securitate socială, garantându-și astfel dreptul la beneficii. Contribuția la sistemul de securitate socială reprezintă 7% din salariul brut al angajatului.

Există două sisteme principale de pensii în Finlanda: pensia derivată din activitatea profesională și pensia națională. Scopul acestora este să ofere securitate financiară cetățenilor Finlandei împotriva bătrâneții, incapacității de muncă și decesului susținătorului familiei.

Pensia provenită din muncă este gestionată de Institutul Central de Siguranță a Pensiilor, sub autoritatea Ministerului Afacerilor Sociale și Sănătății. Sectorul privat al pensiilor este gestionat de companii private, trusturi și fonduri de pensii.

Pensiile sunt disponibile pentru toți angajații și lucrătorii independenți, iar suma este determinată de durata carierei și de salariu. Există diverse tipuri de pensii, inclusiv pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate, pensie de șomaj și pensie de urmaș. Contribuțiile pentru pensie sunt plătite atât de angajatori, cât și de angajați.

Citeşte şi: Salariații români vor plăti din pensiile private datoriile SUA, Canada, Columbia, Australia și a altor state OCDE

Deși pensiile din Finlanda au crescut, pensiile mari rămân încă rare, conform planificatorului statistic ETK, Joonas Hautamäki. În 2023, aproximativ 2% dintre beneficiarii de pensie au primit peste 5.000 de euro lunar. Totuși, preocupările privind sustenabilitatea sistemului de pensii rămân, cu o estimare a unui deficit de trilioane de euro până în 2050.

Astfel, Finlanda demonstrează un angajament puternic față de bunăstarea cetățenilor săi prin sistemul de pensii robust. Cu toate acestea, provocările viitoare necesită o abordare atentă pentru a asigura continuitatea și sustenabilitatea beneficiilor pe termen lung.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!