Salariații români vor plăti din pensiile private datoriile SUA, Canada, Columbia, Australia și a altor state OCDE

Circa 8 milioane de salariați români ar putea să finanțeze, prin fondurile de pensii private, datoriile SUA, Canada, Columbia, Australia și a altor state OCDE.

18 mart. 2024, 17:34
Salariații români vor plăti din pensiile private datoriile SUA, Canada, Columbia, Australia și a altor state OCDE

Planul este propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară și vizează lărgirea universului investițional al fondurilor de pensii privare Pilon II și Pilon III prin posibilitatea investiției în obligațiuni.

Citește și: Veşti bune pentru 8 milioane de români care au cotizat la Pilonul II. Aproape 20.000 de români au încasat pensie privată în primul semestru, în valoare totală de 341 milioane lei

Salariații români vor plăti din pensiile private datoriile statelor OCDE

ASF intenționează să lărgească universul investițional pentru fondurile de pensii private prin includerea posibilității investiției în obligațiuni emise de statele membre ale clubului select al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Mai exact, administratorii fondurilor de pensii private obligatorii Pilon II și cei ai fondurilor facultative Pilon III ar putea să investească în titluri de stat emise de țări precum SUA, Australia, Columbia, Costa Rica și a tuturor statelor membre ale OCDE. În prezent, România nu este membru OCDE, însă din 25 ianuarie 2022 au fost demarate discuțiile de aderare.

„15% din activele fondului de pensii private pot fi investite în titluri emise de state terțe, admise la tranzacționare și care se tranzacționează pe o piață reglementată din România, din state membre ale Uniunii Europene ori din state aparținând Spațiului Economic European sau pe o piață reglementată și supravegheată dintr-un stat membru OCDE”, se arată în norma ASF pentru modificarea normei 11/2011 aflată în consultare publică.

Ponderea reprezintă circa 20 de miliarde de elei raportată la activele fondurilor de pensii private.

OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică, fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al Doilea Război Mondial. Cei 38 de membri OCDE sunt state dezvoltate, deținând circa 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

Citește și: Care români vor plăti mai mulţi bani din salariu pentru pensie. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024