Locuri superbe ale României: Drumul vinului din zona Dealul Mare, atracţie europeană

Asociţia de Promovare a Turismului Prahova vrea să introducă Drumul Vinului pe lista obiectivelor turistice promovate de agenţii străinilor. Circuitul este deja foarte apreciat de către oamenii de afaceri care vin în Bucureşti şi Ploieşti, iar noua Cramă Budueasca este unul dintre punctele centrale de atracţie ale zonei.
Iulian Tudor
11 sept. 2014, 08:43
Locuri superbe ale României: Drumul vinului din zona Dealul Mare, atracţie europeană

Pe lângă celebrul castel Peleş, promovat ca un „trebuie văzut” către orice străin care doreşte să viziteze România, Asociaţia de Promovare a Turismului Prahova (APTP) vrea să insereze pe lista de obiective a turiştilor şi Drumul Vinului din Podgoria Dealul Mare. Promovată ca „Patria vinurilor roşii” zona a fost prezentată agenţiilor de turism în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la începutul lunii septembrie cu scopul de a fi inclusă în pachetele lor turistice. ” Ne interesează ca turiştii să aibă Drumul vinului în vedere atunci când călătoresc în România. În tururile din ţară este inclusă aproape de fiecare dată o vizită la Peleş, iar de acolo este foarte uşor să facă şi un drum al vinului în drum spre aeroport, spre exemplu. De aceea, pe 9 septembrie a fost organizată o conferinţă business to business la care au participat agenţii de turism şi reprezentanţi ai unităţilor de cazare unde a fost prezentat Drumul Vinului cu scopul de a-l include în pachetele lor turistice”, ne-a declarat Anda Baciu,  Secretar General APTP. Potrivit acesteia, în momentul de faţă turiştii care merg pe Drumul Vinului sunt străini care vin cu afaceri în Ploieşti sau Bucureşti şi au ceva timp la dispoziţie până pleacă. „Numărul turiştilor este clar în creştere, dar nu avem statistici exacte pe această temă. Majoritatea provin din state europene”, explică secretarul general APTP.

Cum arată Drumul vinului în zona Dealul Mare

Drumul Vinului din judeţul Prahova, renumită pentru vinurile roşii care se produc acolo, reeditează un segment mai vechi dintr-un drum european al vinului construit de romani acum 2.000 de ani. Este o călătorie prin podgoria Dealul Mare, aflată pe aceeaşi latitudine cu regiunea Bordeaux din Franţa, de la Valea Călugărească la Tohani. Drumul include vizita la o cramă şi organizarea de degustări la Crama Budureasca, Domeniile Tohani sau Seciu. De asemenea,se vizitează obiective turistice precum Conacul Bellu, Mănăstirea Jercălăi, Mănăstirea Vărbila, Crama 1777 sau Mănăstirea Zamfira. „Turiştii sunt preluaţi de la hotel şi duşi la crama pe care doresc să o viziteze. Dacă programul este mai lung, de patru ore, aceştia merg în vie, li se explică cum i-a naştere vinul, după care merg în cramă unde pot observa tot procesul de fabricaţie. Totul se poate încheia cu o degustare şi, eventual, cu dejunul”, explică Baciu, potrivit căreia, în general, se creează grupuri de 6 până la 18 persoane.

Costurile pentru o excursie de o zi variază de la 55 de euro la 80 de euro, în funcţie de numărul de persoane.

Vizită la o noua Cramă Budureasca

Turiştii care doresc să se bucure de vechi şi nou în acelaşi timp pot petrece ceva timp la Crama Budureasca. Este situată în inima podgoriei Dealul Mare, într-o oază de linişte, unde se făcea vin încă de pe vremea dacilor.Inaugurată în primăvara anului 2013, crama are o suprafaţă de 5300 mp fiind una dintre cele mai noi şi mai mari crame din Dealu Mare. Este ingropată pe 3 dintre laturi pentru a se încadra perfect în peisaj şi pentru a beneficia de un control termic ridicat. Construcţia avangardistă şi tehnologia de ultimă oră utilizata pentru echiparea ei o face una dintre cele mai moderne crame din România, cu o capacitate de producţie şi stocare de 2,5 mil. litri vin. Complexul dispune de asemenea de birouri şi mai multe spaţii pentru degustare cu vedere spre sala baricurilor precum şi un magazin pentru desfacere şi vânzare.

De ce „Patria vinurilor roşii”

Potgoria Dealul Mare este supranumită ”Patria vinurilor roşii”, datorită solului, expoziţiei şi pantei dealurilor, dar şi a tehnicilor de cultură, a oamenilor. Vinurile roşii de aici sunt mai extractive, mai elegante şi cu arome deosebite, specifice soiului. De asemenea, vinurile albe sunt în acelaşi timp mai fine, mai corpolente, rotunde, datorită atenţiei acordate şi condiţiilor de aici şi cu aciditate moderată. Sunt soiuri locale româneşti care se exprimă foarte bine aici: Feteasca Neagră, considerată şi Ambasadorul Vinurilor Româneşti şi Feteasca Albă. De altfel, regiunea s-a bucurat mai tot timpul de notorietate in randul specialistilor de la noi si de peste graniţe, datorita amplasării geografice şi a condiţiilor pedoclimatice, comparate de foarte multe ori cu cele din Bordeaux.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Metoda eficientă prin care îți dezveți câinele să cerșească mâncare atunci când ești la masă. Trucul folosit de un expert de top în dresaj canin
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Amendă de 700 de euro pentru turiști, într-o destinație preferată de români. Reguli vestimentare stricte
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile