Lorin Fortuna, revoluţionarul „complet definit”, este inventatorul robotului telefonic

Lorin Fortuna, liderul revoluţionarilor din Timişoara, decedat vineri pe patul spitalului, a avut o viaţă agitată. El este inventatorul robotului telefonic, la care suna lumea pe vremea lui Ceauşescu pentru a afla ora exactă.

25 nov. 2016, 14:51
Lorin Fortuna, revoluţionarul „complet definit”, este inventatorul robotului telefonic

„La semnalul următor va fi ora: 11, 38 de minute şi 20 de secunde… BIP! La semnalul următor va fi ora: 11, 38 de minute şi 30 de secunde… BIP!”

Cei care au trăit pe vremea lui Ceauşescu, dar şi în primii ani după Revoluţie sigur îşi amintesc vocea metalică de robot care repeta la intervale de 10 secunde ora exactă. Trebuia să suni la numărul scurt 958 şi robotul te ajuta să-ţi potriveşti ceasul cu precizie maximă.

Ei bine, inventatorul acestui robot telefonic este nimeni altul decât Lorin Fortuna, revoluţionarul din Timişoara, cel care, „corect şi complet definit” fiind, apăra Pământul de atacurile reptilienilor şi gorilienilor. 

Lorin Fortuna a fost fost conferentiar universitar la Universitatea Politehnica Timisoara. Inventia robotului telefonic a fost realizata in cadrul unui contract de cercetare incheiat, inainte de 1989, intre institutia de invatamant superior din Timisoara si Ministerul Telecomunicatiilor, scrie Opinia Timişoarei. Beneficiarii acestui sistem cu vorbire artificiala pentru telecomunicatii au fost atat de incantati de utilitatea sa practica, incat l-au introdus in retea la putin timp de la ultimele demonstratii experimentale.

Robotul de transmitere prin telefon a orei exacte made in Timisoara a fost montat in cadrul Directiei de Telecomunicatii a Municipiului Bucuresti, in Palatul Telefoanelor, iar intre 1989 si 2008 a dat ora exacta in toata tara…

De altfel, colectivul Catedrei Electronica, Automatica si Masuri din cadrul Institutului Politehnic Timisoara, unde Lorin Fortuna a devenit cadrul didactic in anul 1976, a realizat, in premiera nationala, mai multe inventii din domeniul prelucrarii vorbirii.

Este vorba despre primul aparat ce permitea recunoasterea automata a vorbirii, pentru un vocabular limitat si mai multi vorbitori (1983), primul sistem de dialog in timp real om-calculator (1984), primul sistem de comanda pentru roboti prin intermediul vorbirii (1985), precum si primul sintetizator automat de vorbire destinat realizarii unui serviciu special, in cadrul retelei telefonice nationale. Importanta acestei inventii a fost recunoscuta, in 1996, si de mediul academic, prin selectarea Robotului 958 pentru acordarea Premiului Academiei Romane.

Lorin Fortuna, unul dintre figurile emblematice ale Revoluției de la Timișoara din 1989, a încetat din viață vineri după-amiază, în jurul orei 15.00. El fusese internat luni la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara, cu ulcer duodenal perforat şi complicaţii la pancreas. 

Citeşte şi: Lorin Fortuna a murit. Lucruri neştiute din viaţa revoluţionarului care vorbea cu reptilienii