Louis Freeh, fost director al FBI şi avocat al fugarului Adamescu: 5 sfaturi pentru „restabilirea” statului de drept din România

Louis Freeh, fost director al FBI, apreciază, într-un interviu pentru Forbes, că pentru România sunt necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, într-un context descris de acesta ca fiind caracterizat de „temerile că lupta anticorupţie a condus la erodarea drepturilor civile şi a libertăţii de exprimare”.

RomaniaTV.net
23 aug. 2018, 15:28
Louis Freeh, fost director al FBI şi avocat al fugarului Adamescu: 5 sfaturi pentru „restabilirea” statului de drept din România

România ar trebui să aplice o serie de măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept, afectat de acuzaţiile privind abuzuri comise în acţiunile de combatere a corupţiei, afirmă expertul american Louis Freeh, fost director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

Cele cinci măsuri propuse de fostul oficial american ar trebui să răspundă dezvăluirilor existenţei protocoalelor secrete încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi instituţiile din sistemul judiciar precum Parchetul General sau Consiliul Superior al Magistraturii.

„Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român şi Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenţilor serviciilor de informaţii în agenţi ai sistemului judiciar. Subminează integritatea şi independenţa sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor şi prin compromiterea independenţei magistraţilor. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană şi în Statele Unie”, afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

Citeste mai mult pe adevarul.ro