Lovitura cruntă pentru Vladimir Putin, Rusia se prăbuşeşte economic

Economia Rusiei ar putea suferi o scădere cu cel puţin 15% în acest an, anunţă forurile internaţionale, după sancţiunile dictate împotriva Moscovei.

10 mart. 2022, 22:11
Lovitura cruntă pentru Vladimir Putin, Rusia se prăbuşeşte economic

După ce Putin a decis invadarea Ucrainei, economia rusă se va contracta cu cel puţin 15% în acest an, potrivit unei evaluări a Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), scrie BBC.

IIF a prezis anterior că economia Moscovei va creşte cu 3% în 2022, însă acum transmite că sancţiunile impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina „au dus la o înăsprire drastică şi fără precedent a condiţiilor financiare, ceea ce indică o recesiune profundă”.

Experţii au avertizat că declinul ar putea fi şi mai accentuat în cazul în care vor exista boicoturi suplimentare ale Occidentului în ceea ce priveşte livrările de energie din Rusia.

Putin ironizează Europa: „Şi-au chemat cetăţenii să-şi strângă cureaua şi să se îmbrace mai gros”
O astfel de măsură „ar afecta drastic capacitatea Rusiei de a importa bunuri şi servicii, adâncind recesiunea”, a transmis IIF.

Rusia este pregătită să furnizeze îngrăşăminte minerale partenerilor străini, iar restricţiile cu privire la importul acestora pe pieţele globale vor duce la o creştere suplimentară a preţurilor la alimente, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, joi, în cadrul şedinţei de guvern, informează agenţia de presă de stat, Interfax. De asemenea, Putin a subliniat că prioritatea este asigurarea aprovizionării cu îngrăşăminte pe piaţa internă din Rusia.

”În lume (pe piaţa îngrăşămintelor) are loc o situaţie extrem de gravă, chiar înainte de evenimentele din Ucraina. Era o situaţie dificilă şi înainte, dar acum se înrăutăţeşte, pentru că Rusia şi Belarus sunt printre cei mai mari furnizori de îngrăşăminte minerale pe piaţa mondială”, a argumentat Putin.

Vladimir Putin, schimbare de atitudine. Liderul de la Kremlin anunţă naţionalizarea bunurilor companiilor fugare

”Dacă vom continua să întâmpinăm probleme cu finanţarea, asigurările, logistica, atunci preţurile, care sunt deja exorbitante, vor creşte şi mai mult. Şi acest lucru va influenţa preţurile la produsele alimentare. Nu ar trebui în niciun caz să permitem să se întâmple ceva similar pe piaţa noastră alimentară, de aceea trebuie să asigurăm în primul rând volumele necesare producătorilor noştri agricoli”, a continuat liderul rus.

Vladimir Putin preconizează creșterea prețurilor la alimente: ‘Situaţia pe piaţa mondială a îngrăşămintelor se înrăutăţeşte!’

„Dar avem resurse, suntem capabili, suntem pregătiţi pentru a ne aproviziona partenerii străini. Dacă ni se creează probleme, atunci consecinţele negative pentru acest sector al economiei globale sunt inevitabile”, a mai explicat Putin.

Combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a anunţat la finalul anului 2021 că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică și avertizează că se așteaptă ca situația să devină „critică”.

Brazilia, țară care asigură 20% din hrana necesară în lume, importă 50% din necesarul de îngrășăminte din Rusia. China, Turcia și alte state au oprit exporturile deja.

Potrivit managerului Yara International, companie de fertilizatori ce aprovizionează 60 de țări, războiul va amplifica major criza alimentară, începută oricum de anul trecut, odată cu majorarea prețurilor la gaze.

Războiul din Ucraina a dus deja la majorarea preţurilor la energie şi la cereale, anunță recent și Fondul Monetar Internaţional.