Lovitura de stat din Spania: Un nou documentar prezintă altfel evenimentele VIDEO

O polemică s-a iscat în Spania după un fals reportaj despre tentativa de lovitură de stat din 1981, care lasă să se înţeleagă că acel eveniment ar fi fost organizat de conducătorii vremii în complicitate cu Casa Regală spaniolă.     
Romania TV
25 feb. 2014, 08:35
Lovitura de stat din Spania: Un nou documentar prezintă altfel evenimentele VIDEO

Un fals documentar care afirmă că lovitura de stat militară din 1981 a fost organizată de fapt de conducătorii vremii în complicitate cu Casa Regală şi pusă în scenă de un regizor cu scopul de a consolida imaginea regelui a generat o polemică luni în Spania, relatează AFP, citată de Agerpres.

În noaptea de 23 spre 24 februarie 1981, regele Juan Carlos a apărut la televiziune pentru a apăra „ordinea constituţională”, punând capăt tentativei de lovitură de stat a unui grup de militari conduşi de locotenent-colonelul Antonio Tejero, care năvăliseră în Congres cu armele în mâini.

După cinci ani de la moartea dictatorului Francisco Franco, spaniolii s-au temut în acea noapte că tânăra lor democraţie ar putea fi distrusă. Acele ore au rămas în memoria lor drept cele în care regele şi-a cucerit legitimitatea.

Duminica trecută, timp de 50 de minute, telespectatorii care au vizionat documentarul „Operacion Palace” au putut crede că tentativa a fost imaginată de fapt de conducătorii şi opoziţia din vremea respectivă, în complicitate cu Casa Regală şi serviciile secrete.

Obiectivul lor ar fi fost să protejeze democraţia de ameninţările militarilor şi să întărească imaginea regelui ca şef al statului, potrivit falsului documentar realizat de celebrul jurnalist al televiziunii spaniole Jordi Evole, care pretindea că s-ar fi bazat pe documente secrete ale CIA.

Scenariu de film

Totul ar fi început cu o reuniune, în 2 ianuarie 1981, la care participau şeful guvernului, pe atunci în dificultate, Adolfo Suarez, şeful opoziţiei socialiste, Felipe Gonzales, responsabili politici, secretarul general al Casei Regale şi un presupus conducător al serviciilor secrete. Toţi au fost de acord cu ‘nevoia urgentă’ de a da o lovitură pentru a contra agitaţia militară latentă. Ei au decis să monteze o falsă lovitură de stat, ştiind că ea nu îşi va atinge scopul şi au cerut regizorului Jose Luis Garci să o pună în scenă.

Susţinut de mărturia realizatorului, de interviurile unor jurnalişti veterani şi de responsabili politici reali, falsul documentar dezvoltă ideea că noaptea loviturii de stat răspundea unui scenariu pregătit dinainte, având ca punct culminant celebrul discurs al regelui, filmat cu şase zile anterior.

Reportajul se termină cu mesajul explicativ: „Ne-ar fi plăcut să vă povestim adevărata istorie a lui 23 februarie, dar aceasta nu a fost posibil. Tribunalul suprem nu autorizează consultarea arhivelor procesului militarilor implicaţi până ce nu vor trece 25 de ani de la moartea persoanelor urmărite sau 50 de ani de la lovitura de stat„, au putut citi telespectatorii.

„Această decizie oferă un teren fertil teoriilor şi fabulaţiilor de toate tipurile. Ca şi aceasta. A noastră nu va fi probabil nici ultima nici cea mai fantezistă„, conchide mesajul.

Misterul rămâne

La peste 30 de ani de la tentativă, interesul în Spania pentru circumstanţele ei rămâne acut şi există voci care cer încă explicaţii, în special despre identitatea misteriosului „Elefant alb” citat de Tejero şi despre implicarea serviciilor secrete, inclusiv a regelui. „Nu se ştie nimic despre partea civilă a lui 23 februarie, care nu a constituit obiectul unei anchete, şi nu se ştie nimic oficial despre implicarea regelui pe care niciun istoric nu o pune la îndoială” , afirma luni pe blogul său senatorul naţionalist conservator Inaki Anasagasti, care a participat la falsul documentar.

Jordi Evole afirmă că s-a inspirat din „Operaţiunea Luna„, un fals documentar despre cucerirea spaţială, realizat în 2002 de William Karel.

În afară de succesul de audienţă, cu 23,9 % din piaţă pentru canalul privat La Sexta, emisiunea lui şi-a atras şi numeroase critici. „Părinţii şi unchii mei şi-au făcut valizele în 23 februarie. Ei au dechis televizorul cu mare interes. Este o adevărată lipsă de respect”, s-a indignat o internaută, în timp ce subiectul a rămas fierbinte pe Twitter.

De asemenea, presa a publicat numeroase editoriale pro şi contra iniţiativei. „Dacă Operacion Palace ne-a ajutat să reflectăm puţin asupra felului în care este filtrată cantitatea de informaţie pe care o primim, este cu atât mai bine”, a scris la rândul lui pe Twitter Jordi Evole.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va aduce aminte de copilărie
Capital.ro
INTERZIS PRIN LEGE pentru toată lumea. Legea adoptată astăzi, 21 MAI: Să fie sancţionaţi
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Când pot fi scoși banii de la Pilonul II? Ce trebuie să știe cei care au cotizat la pensiile private
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Lovitură devastatoare pentru Mădălin Ionescu. A pierdut cel mai drag om
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Legea pe care o așteaptă TOATĂ ROMÂNIA. E la un pas de marele vot din Parlament
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Vârsta de pensionare SE VA MODIFICA la fiecare 3 ani
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'