Lovitură de stat în Burkina Faso. Preşedintele a fost arestat de armată şi închis într-o tabără militară

Preşedintele Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, ar fi fost arestat de către armată şi închis în tabăra militară Karpala, la Ouagadougou, potrivit mai multor publicaţii, care evocă o lovitură de stat.

24 ian. 2022, 13:37
Lovitură de stat în Burkina Faso. Preşedintele a fost arestat de armată şi închis într-o tabără militară

Preşedintele Kaboré nu a mai fost văzut sau auzit de duminică, când au izbucnt revolte în mai multe cazărmi. Potrivit presei locale, şeful statului ar fi deţinut în tabăra militară Karpala la Ouagadougou, transmite BBC.

Aceste evenmente erau cumva de anticipat, în contextul în care puterea politică pare fragilă, iar armata înregistrează pierderi importante fără să reuşească să controleze violenţa jihadistă. Guvernul a părut, într-o primă fază, să oprească această furie.

Ministrul Apărării a recunoscut revolta militară la televiziune, însă a exclus orice tentativă de lovitură de stat. În tabăra Sangoulé Lamizana, una dintre cele mai mari din oraş, la fel ca la baza aeriană, agitaţia părea să scadă. Revendicări au fost transmise mai multor publicaţii.

Mlitarii răzvrătiţi cer ”mijloace adaptate luptei antijihadste”, ”efective în consecinţă” şi destituirea Statului Major. Însă nu cer plecarea preşedintelui.

Duminică seara, în timp ce militarilor li se alăturau tot mai mulţi civili ostili gestionării Guvernului, evenimentele s-au accelerat. Tiruri au fost auzite în mai multe cartiere şi în jurul reşedinţei prezidenţiale. Militari au ieşit din cazărmi şi alimentează temeri cu privire la o lovitură în forţă. Acest puci, în cazul în care se va confirma, ar fi al treila în opt luni în Africa de vest.

Citeşte şi Premierul Sudanului, sechestrat în casa generalului care a orchestrat lovitura de stat. Ţara e în haos, în continuare fără telefonie şi fără internet

În mai, în Mali, colonelul Assimi Goïta, care a fost deja autorul unei lovituri de stat în august 2020, şi-a asumat puteri depline. De asemenea, în septembrie, în Guineea, colonelul Mamadi Doumbouya l-a răsturnat de la putere pe contestatul preşedinte Alpha Condé.

La fel ca în Mali, aceste revolte în cazărmi din Burkina Faso au loc la o zi după noi manifestaţii de furie ale unor locuitori sătui de neputnţa autorităţilor împotriva războiului unor islamişti înarmaţi. Milioane de locuitori ai Burkina Faso au fost nevoiţi să fugă din aclea violenţelor.

La 14 noiembrie, un atac la Inata s-a soldat cu moartea a 53 de jandarmi şi a provocat o furie aprigă în rândul militarilor şi o neînţelegere profuncă în rândul civililor. De atunci continuă să circule zvonuri cu privire la o lovitură de stat militară. La 10 ianuarie, arestarea locotenent-colonelului Zoungrana, acuzat de faptul că a vrut să preia puterea, a consolidat aceste temeri.

Citeşte şi Lovitură de stat în Mali: preşedintele şi premierul au fost reţinuţi


loading...
Partenerii noștri