Lovitură de stat în Sudan. 20 de persoane au murit şi 300 au fost rănite în timpul manifestaţiilor

De la lovitura de stat de pe 25 octombrie şi până în prezent, 20 de manifestanţi au fost ucişi şi peste 300 răniţi în Sudan. Mai mult, sute de opozanţi şi de militanţi au fost arestaţi.

13 nov. 2021, 21:00
Lovitură de stat în Sudan. 20 de persoane au murit şi 300 au fost rănite în timpul manifestaţiilor

Lovitură de stat în Sudan. Cel puţin cinci manifestanţi au fost ucişi sâmbătă în Sudan, unde forţele de securitate trag cu muniţie reală şi fac uz de grenade lacrimogene împotriva zecilor de mii de opozanţi ai loviturii de stat, relatează AFP şi Reuters.

Lovitură de stat în Sudan

Susţinătorii unei puteri civile au fost reduşi la organizarea prin SMS-uri sau prin desenarea de graffiti din cauza tăierii internetului de trei săptămâni.

În ciuda apelurilor la calm venite din străinătate, un sindicat al medicilor pro-democraţie a anunţat sâmbătă că cinci manifestanţi au fost ucişi la Khartoum, precum şi „numeroşi răniţi prin împuşcare”, ceea ce pare să arate că armata este decisă să pună capăt mobilizării.

Citeşte şi Premierul Sudanului, sechestrat în casa generalului care a orchestrat lovitura de stat. Ţara e în haos, în continuare fără telefonie şi fără internet

De la lovitura de stat de pe 25 octombrie, 20 de manifestanţi au fost ucişi şi peste 300 răniţi, potrivit medicilor pro-democraţie. În plus, notează ONU, sute de opozanţi şi de militanţi au fost arestaţi.

Încă de dimineaţa devreme, soldaţi şi paramilitari din Forţele de susţinere rapidă au fost desfăşuraţi în masă la Khartoum, instalând baraje mobile pentru a împiedica adunările şi a bloca podurile care leagă centrul de periferie.

În pofida obstacolelor, mai multe grupuri au plecat din cartiere scandând sloganuri precum „Nu puterii militare” şi „Jos consiliul” de suveranitate condus de generalul Abdel Fattah al-Burhan, autorul loviturii de stat.

„Militarii nu trebuie să se amestece în politică, ar face mai bine să protejeze constituţia”, a declarat unul dintre manifestanţii de la Khartoum.

Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe ale ţării, a treia cea mai mare din Africa, precum şi în mai multe capitale occidentale unde diaspora sudaneză s-a mobilizat după lovitura de stat.

Citeşte şi Lovitură de stat în Sudan. Premierul a fost arestat, internetul – întrerupt în toată ţara