Lovitură de teatru în dosarul Alinei Bica. Decizie de ultimă oră luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat judecarea în apel a dosarului ANRP - Alina Bica. Completul de cinci magistraţi a stabilit această măsură până la soluţionarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a unor sesizări privind aplicarea deciziei CCR de rejudecare a unor dosare de corupţie.

23 iun. 2020, 12:40
Lovitură de teatru în dosarul Alinei Bica. Decizie de ultimă oră luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

ICCJ a trimis în ultimul an mai multe sesizări la CJUE cu privire la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale privind rejudecarea unor dosare de corupţie, deoarece completurile de trei judecători nu ar fi fost specializate. De asemenea, judecătorii au suspendat judecarea mai multor dosare de corupţie, printre care cele în care sunt acuzaţi Elena Udrea, Victor Ponta, Darius Vâlcov, Constantin Niţă şi Traian Berbeceanu.

Andreea Cosma a SCĂPAT de condamnarea la patru ani de închisoare. ÎCCJ a decis că dosarul se rejudecă de la zero

Alina Bica, fugită în Costa Rica, a fost achitată în iunie 2018 în dosarul ANRP pentru luare de mită şi abuz în serviciu. În acelaşi dosar, Dorin Cocoş a fost condamnat la 3 ani, o lună şi 10 zile cu executare pentru trafic de influenţă, iar fiul acestuia, Alin Cocoş, a fost achitat. Dorin Cocoş trebuie să plătească daune de 19 milioane de euro. Totodată, Crinuţa Dumitrean (membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor) a fost condamnată la 7 ani şi 6 luni de închisoare, iar Sergiu Diacomatu (membru în aceeaşi comisie) – tot la 7 ani şi 6 luni, în timp ce Gheorghe Stelian a primit 6 ani de detenţie.

Lovitură pentru Dragnea şi Mazăre. CCR a stabilit: Completurile de trei judecători au fost legal constituite

În dosarul ANRP, Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Procurorii susţin că, pe 15 martie 2011, Comisia Centrală din ANRP a luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de peste 13 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe: „În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane”.