Lovitură de teatru în procesul lui Sorin Oprescu. Decizie de ultimă oră a instanţei

Publicat: Miercuri, 19 Octombrie 2016 18:21 // Actualizat: Miercuri, 19 Octombrie 2016 19:56 // Sursa: romaniatv.net

Denunţătorii lui Sorin Oprescu vor avea parte în procesul în care sunt judecaţi alături de fostul primar al Capitalei de acelaşi tratament ca acesta. Chiar dacă şi-au recunoscut faptele şi au solicitat procedură simplificată şi implicit reducerea cu o treime a pedepselor, judecătorii au respins cererea, lucru solicitat, de altfel, şi de Sorin Oprescu.

Tribunalul Bucureşti a respins aplicarea procedurii simplificate pentru inculpaţii denunţători în procesul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, este acuzat de spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Probatoriul urmează să fie readministrat pentru a se putea stabili situaţia de fapt după ce au fost găsite neconcordanţe în declaraţiile martorilor denunţători din timpul urmăririi penale şi cele din faţa judecătorilor.

"Este o negare din partea instanţei a rechizitoriului şi a factorilor pentru care a fost sesizată să se judece în acest moment. Iar toate astea vin din cauza faptului că ceea ce au declarat ei în sala de judecată, după audierile alea maraton de 10-11 ore, două zile consecutiv în patru termene, s-a dovedit că au minţit", a declarat, pentru MEDIAFAX, Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu.

Avocatul susţine că, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, denunţătorii lui Sorin Oprescu vor primi o pedeapsă cu limita normală, fără aplicarea reducerii de o treime din sentinţă pe care ar fi primit-o pentru denunţarea fostului primar al Capitalei.

"Ei sunt cumva păcăliţi de DNA. Au făcut nişte deal-uri ca să primească pedepse mai mici, au exclus o situaţie de fapt care trebuia să reprezinte nişte încadrări juridice şi nişte condamnări şi în momentul de faţă un judecător vine şi spune în mod definitiv că nu este aşa. (...) În momentul de faţă, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, vor fi pedepsiţi cu limitele de pedeapsă normale, fără aplicarea acelei reduceri de o treime, urmare a procedurii simplificate, că până la urmă asta înseamnă beneficiu", a mai spus Viorel Mocanu.

Bogdan Popa, inculpat şi denunţător în dosarul fostului primar al Capitalei, a declarat în faţa judecătorilor, la termenul din data de 11 iulie 2016, că 45% din sumele primite ca mită, în primă fază, ar fi ajuns la fostul edil, precizând că în 2015 i-a dat acestuia de câteva ori câte 50.000 de euro

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a cerut, miercuri, judecătorilor Tribunalului Bucureşti să nu accepte procedura simplificată în cazul celor cinci inculpaţi care şi-au recunoscut faptele şi l-au denunţat, pe motiv că doreşte o judecată corectă, care să îl facă să aibă „cugetul împăcat".

Încă de la începutul şedinţei de judecată, cinci dintre inculpaţi - Ruxandra Petroi, Romeo Albu, Bogdan Albu, Claudiu Bengalici şi Florin Şupeală - au recunoscut faptele aşa cum au fost descrise în rechizitoriu şi au cerut procedura simplificată, pentru a beneficia de reducerea pedepselor cu o treime.

Procurorul de şedinţă, de la DNA, a solicitat instanţei să respingă aceste cereri deoarece mai sunt lucruri de clarificat.

„Nu s-a stabilit data exactă a faptelor şi nu este concordanţă între sumele date şi primite. Mai sunt probleme şi cu încadrarea juridică, fiind o serie de infracţiuni continuate", a susţinut procurorul, conform News.ro.

A urmat o lungă dispută între avocaţi. Astfel, apărătorul lui Florin Şupeală, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, a susţinut că Şupeală nu doreşte să fie audiat şi să i se pună întrebări din moment ce a recunoscut faptele şi a arătat că nu sunt diferenţe între audierea şi ascultarea unui inculpat care şi-a recunoscut faptele.

În replică, avocaţii inculpaţilor care nu au recunoscut faptele au cerut ca toţi cei cinci denunţători să nu beneficieze de procedura simplificată şi să fie judecaţi normal.

Dosarul în care sunt judecaţi Sorin Oprescu, foşti angajaţi ai Primăriei Capitalei şi oameni de afaceri a fost trimis de procurorii DNA la Tribunalul Bucureşti în 20 noiembrie 2015, iar după ce a trecut prin procedura de Camera preliminară, a ajuns la judecarea în fond, în 8 iunie fiind primul termen.

Potrivit DNA, Bogdan Popa este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa să din Ciolpani, de la Bogdan Popa.

„La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie", au scris procurorii în rechizitoriu.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 oct 03:34
Răspunde | Votează email 3 email
de afara
Asa trebuie procedat cu toti turnatorii spurcati . Fac un pic de puscarie si raman cu milioanele ciordite .
20 oct 02:44
Răspunde | Votează email 2 email
POPESCU DANIELA
AM AJUNS SA MI SE SPUNA CA SUNT....NUMAI PENTRU CA SE POATE SI DE FATA CU LUME CUNOSCUTA-MA POT ASTEPTA LA ORICE. A FOST FRUMOS CE A ZIS DOMNUL M.M. CU FORMATIA "LAST NIGHT" SI CU URAREA "HAI PA!"-SE POTRIVESTE CONTEXTULUI PERFECT.
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H