Lovitura DURĂ pentru Rusia. Anunţ OFICIAL făcut de FMI

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus miercuri estimările de creştere pentru Rusia, din cauza riscurilor geopolitice legate de criza din Ucraina şi a escaladării sancţiunilor impuse de SUA şi aliaţii săi, avertizând că Rusia a intrat deja în recesiune, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
30 apr. 2014, 11:23
Lovitura DURĂ pentru Rusia. Anunţ OFICIAL făcut de FMI

Economia rusă ar urma să crească cu 0,2% în acest an şi cu 1% anul viitor, a declarat miercuri şeful misiunii FMI în Rusia, Antonio Spilimbergo. Precedentele estimări de creştere ale FMI pentru Rusia prevedeau un avans de 1,3% pentru 2014 şi o creştere de 2,3% pentru 2015.

‘Dacă definim recesiunea drept două trimestre consecutive de creştere negativă, atunci Rusia traversează în prezent o perioadă de recesiune’, a declarat Antonio Spilimbergo. ‘Am decis să ne rectificăm previziunile pentru a ţine cont de nivelul semnificativ al incertitudinilor legate de tensiunile geopolitice şi sancţiunile occidentale’, a explicat Spilimbergo.

Anexarea Crimeei de către Rusia a determinat SUA şi Uniunea Europeană să impună sancţiuni companiilor şi unor oficiali ruşi, ceea ce a făcut ca economia Rusiei să se contracte în primele trei luni ale acestui an. De asemenea, ieşirile de capital din Rusia au crescut până la 506, miliarde de dolari în primele trei luni, comparativ cu 63 miliarde de dolari pe întreaga perioadă a anului trecut.

Spilimbergo a estimat că în acest an ieşirile de capital din Rusia ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari. În schimb, şeful misiunii FMI a prognozat că bugetul federal al Rusiei ar putea încheia încheia acest an cu un surplus de 0,34% din PIB, după un deficit de 0,5% din PIB în 2013.

Economia rusească înregistra o tendinţă de încetinire încă înainte de criza ucraineană, cu o creştere de 1,3% în 2013, faţă de un avans de 3,4% în 2012 şi o creştere de 4,3% în 2011. Experţii apreciază că unul dintre motive este faptul că modelul actual de creştere al Rusiei se bazează pe un preţ ridicat al hidrocarburilor.

Washingtonul şi-a extins marţi sancţiunile vizând Rusia din cauza rolului său în criza ucraineană, adăugând numele altor şapte oficiali de la Moscova şi 17 societăţi ruse pe ‘lista neagră’. Sancţiunile includ îngheţarea activelor acestora pe teritoriul Statelor Unite, precum şi interdicţia ca firme şi persoane fizice americane să efectueze tranzacţii cu persoanele şi companiile vizate.

La rândul lor, cele 28 de ţări membre ale UE au extins la Bruxelles lista neagră cu oficiali ruşi ale căror active în străinătate vor fi îngheţate şi cărora le va fi interzis dreptul de viză în Europa. Atât SUA, cât şi UE au invocat faza economică a sancţiunilor economice împotriva Rusiei, dacă situaţia din Ucraina va continua să se deterioreze.