Lovitură grea pentru Putin, armata lui Zelenski a obţinut o victorie zdrobitoare

Fortele ucrainene anunta ca au recastigat controlul frontierei cu Rusia in Harkov, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Facebook.

16 mai 2022, 20:45
Lovitură grea pentru Putin, armata lui Zelenski a obţinut o victorie zdrobitoare

Vladimir Putin are probleme tot mai mari pe frontul din Ucraina. „Batalionul 227 al brigăzii 127 de apărare teritorială din forţele armate de la Harkov i-a alungat pe ruşi şi s-a instalat la frontieră”, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Facebook.

Putin, primele declaraţii după ce s-a scris că a fost operat de cancer: „Avem dovada, Ucraina a dezvoltat arme biologice”
„Suntem mândri de soldaţii noştri care au restabilit tabla indicatoare de la frontieră. Le mulţumim tuturor celor care, cu riscul vieţii, eliberează Ucraina de invadatorii ruşi”, a transmis la rândul său pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici afirmase cu o zi înainte că trupe ruseşti sunt transferate spre sud-est din regiunea Harkov în Lugansk, în partea de est a teritoriului ucrainean cunoscută ca Donbas, pentru a ocupa oraşul Severodoneţk.

Suedia se alătură Finlandei şi va cere aderarea la NATO. Anunţa de ultima oră al premierului suedez Magdalena Andersson
„Pentru a obţine o victorie aparentă, inamicul se concentrează asupra a două obiective: fie să avanseze spre frontierele regiunii Lugansk (…) fie să cucerească Severodoneţul”, a arătat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, într-o înregistrare video distribuită pe Telegram.

Forţele ruse ar putea încerca să ocupe teritorii aflate încă sub control ucrainean, a explicat oficialul. O parte din regiunea respectivă era controlată din 2014 de secesioniştii pro-ruşi, reaminteşte AFP. Severodoneţk este acum capitala administrativă a părţii din Lugansk controlate de Ucraina.

Autorităţile ucrainene au mai comunicat că în ultimele 24 de ore rachetele ruseşti au ucis zece oameni – şase în regiunea Doneţk din est, doi în cursul atacului asupra unui spital din Severodoneţk şi doi la Nikolaev, în sud. În Doneţk s-au înregistrat şi 12 răniţi, iar la Severodoneţk alţi nouă.