Suedia se alătură Finlandei şi va cere aderarea la NATO. Anunţa de ultima oră al premierului suedez Magdalena Andersson

Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă "eră" pentru ţara scandinavă.

16 mai 2022, 16:45
Suedia se alătură Finlandei şi va cere aderarea la NATO. Anunţa de ultima oră al premierului suedez Magdalena Andersson

După Finlanda, o altă ţară nordică, vrea să adere la NATO. Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunţat că ţara sa va solicita oficial aderarea la NATO.

„Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei”, a declarat Andersson într-o conferinţă de presă.

”Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, a adăugat şefa executivului de la Stockholm.

Partidul Social Democrat, aflat la putere în Suedia, şi-a dat acceptul, duminică, pentru o candidatură la NATO. Astfel, a fost deschisă calea depunerii din partea executivului a unei cereri de aderare, împreună cu Finlanda, informează Le Figaro.

Citeste si: Jens Stoltenberg (NATO): „Războiul nu decurge cu a plănuit Putin. Ucraina poate câștiga cu ajutorul NATO”

În cadrul reuniunii extraordinare care a avut loc duminică, conducerea formaţiunii a stabilit că partidul va „contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, se arată într-un comunicat al partidului de guvernământ din Suedia.

Social-democrații au precizat, însă, că se opun instalării unor baze permanente ale NATO şi armelor nucleare pe teritoriul suedez.

Magdalena Andersson, premierul Suediei, susține că o candidatură la NATO împreună cu Finlanda este cea mai bună soluţie pentru țara pe care o reprezintă.

Anunţul Suediei vine după ce președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a transmis duminică că țara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO. Şeful statului finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, a declarat preşedintele Niinisto.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat preşedintele Sauli Niinisto duminică, în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.