Lovitură grea pentru Putin, Rusia a rămas fără rachete de mare precizie

Forţele ruse au lansat patru rachete de croazieră Onyx în regiunea Odesa, potrivit autorităţilor locale. Rusia ar fi rămas fără rachete ghidate după ce a făcut risipă în două luni de război.

09 mai 2022, 22:21
Lovitură grea pentru Putin, Rusia a rămas fără rachete de mare precizie

Vladimir Putin începe să aibă probleme nu numai cu uleiul din magazine, ci şi cu rachetele cu care să lovească ţintele din Ucraina. Efectul sancţiunilor internaţionale începe să se facă simţit asupra industriei ruseşti de armament, care caută să înlocuiască rachetele ghidate utilizate de armata rusă în Ucraina din cauza embargoului asupra componentelor electronice care afectează Rusia, a afirmat luni un înalt responsabil al Pentagonului, citat de AFP.

Rusia lui Putin a lansat atât de multe rachete asupra Ucrainei încât „au rămas cu puţin armament ghidat de precizie şi întâmpină dificultăţi în a-l înlocui”, a indicat presei acest înalt responsabil, sub rezerva anonimatului.

Ultimii refugiaţi din Azovstal au ajuns în siguranţă la Zaporojie: „Nu credeam că vom scăpa în viață”, „Vreau doar să trăiesc și să încep din nou … tot ce am este aici”
„Credem că sancţiunile şi restricţiile la exporturi, în special în materie de componente electronice, au un efect asupra sectorului industriei de apărare ruse”, a adăugat el în cursul unei întâlniri cu presa.

Din această cauza, marile oraşe precum Mariupol şi Harkov sunt lovite de bombe neghidate, care nu fac diferenţa între o ţintă militară şi un imobil de locuit, a explicat el.

De altfel, forţele ruse continuă să se confrunte cu probleme de aprovizionare şi de disciplină, inclusiv printre ofiţeri, care „refuză să se supună ordinelor şi să înainteze”, a mai indicat responsabilul citat.

În faţa unei rezistenţe ucrainene, care rămâne îndârjită, operaţiunea rusă în sudul Ucrainei „nu a progresat practic în ultimele zile”, a menţionat înaltul oficial din Ministerul american al Apărării.

Trolling în ziua paradei de 9 mai, chiar în timpul discursului lui Putin. Ce mesaj anti-război au strecurat hackerii pe cele mai importante canale TV ruseşti FOTO
În Donbas, „ruşii nu au fost în măsură să facă vreun progres semnificativ”, a spus el, explicând acest eşec în special prin incapacitatea forţelor ruse de a-şi coordona loviturile aeriene şi manevrele la sol, precum şi starea vremii, ceea ce face pământul noroios şi obligă tancurile să rămână pe drumurile asfaltate.

Între altele, „ei nu şi-au reglementat toate problemele de logistică şi mentenanţă”, a indicat acesta. „Noi îi vedem că au încă dificultăţi în reaprovizionarea forţelor lor”, a mai spus el.

Atacurile ruseşti continuă pe teritoriul Ucrainei

După capturarea oraşului Popansa din Lugansk, bombardamentul rusesc asupra Donbasului din estul Ucrainei nu dă semne de încetare, dar lupte au loc şi în alte zone ale ţării, transmite BBC.

Bătăliile au loc în jurul oraşului Rubizhne (la nord de Severodonetsk) şi Bilohorivka (la vest).  Mai la vest, primarul oraşului strategic Sloviansk anunţă că armata rusă a bombardat centrul oraşului.
Departe de Donbas, guvernatorul din Nikolaiev spune că regiunea a fost afectată de mai multe lovituri decât de obicei în cursul nopţii, iar mai multe persoane au fost ucise şi rănite. În oraşul devastat Mariupol, forţele ucrainene rămase apără combinatul siderurgic Azovstal de un asalt rusesc.
În oraşul-port Odesa de la Marea Neagră, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită, a fost nevoit să se adăpostească din cauza unei lovituri cu rachete, potrivit unui oficial UE.