Lovitură grea pentru șoferi! Prețul carburanților va exploda în următoarele zile. Guvernul va aplica o acciză mai mare decât cea decisă de Parlament prin lege

Statul român dă cu o mână și ia cu amândouă. Peste câteva zile prețul benzinei și motorinei va exploda din cauză că Guvernul a anunțat va aplica o acciză la carburanți mult mai mare decât cea decisă de Parlamentul prin lege.

30 dec. 2022, 16:30
Lovitură grea pentru șoferi! Prețul carburanților va exploda în următoarele zile. Guvernul va aplica o acciză mai mare decât cea decisă de Parlament prin lege

Prețul carburanților va exploda în următoarele zile. Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a anunțat că nu va aplica legea aprobată de Parlament care scade accizele la carburanți începând de anul viitor, pentru că nivelul decis este mult mai mic decât cel din UE, potrivit Economica.net.

 Citește și Atenţie, şoferi! Revin radarele fixe şi camerele de supraveghere a traficului. Legea a fost promulgată

Prețul carburanților va exploda în următoarele zile

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, prețul carburanților va crește cu până la 38 de bani pe litru, potrivit deciziei anunțate de Guvern, în loc de 24 de bani pe litru, prevăzut în legea aprobată de Parlament.

Dezacordurile dintre Guvern și Parlament cu privire la nivelul accizei pentru carburanți care urmează să se aplice de la 1 ianuarie ridică foarte multe semne de întrebare cu privire la amploarea scumpirii benzinei și motorinei, care ar urma să fie operate de la începutul anului viitor.

În aceste momente, nu se știe dacă șoferii vor plăti de la 1 ianuarie mai mult sau mai puțin la pompă pentru că reprezentanții statului nu s-au hotărât care dintre cele două valori să fie aplicată.

Însă șoferii români știu că de la 1 ianuarie nu vor mai beneficia de reducerea de 50 de bani pe litru la prețul carburantului, care în mod natural ar fi determinat o scumpire a benzinei și a motorinei cu 50 de bani pe litru, dacă pe data de 20 decembrie nu ar fi apărut legea 370/2022.

Aceasta modifică Codul Fiscal și instituie, pentru anul 2023, noi niveluri ale accizelor la benzină și motorină, mult mai mici decât cele actuale. Noile niveluri stipulate în lege, aplicabile pentru 2023 și scrise extrem de clar în anexa care face parte din lege sunt de 1.656 de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină. Niveluri foarte mici, chiar sub nivelul minim din UE.

Dacă aceste accize ar fi puse în aplicare, prețurile ar urma să crească, de la 1 ianuarie, cu 22 de bani pe litru la benzină și cu 24 de bani pe litru la motorină.

Problema este că Ministerul Finanțelor ar putea să nu aplice aceste accize stabilite prin lege, ci altele, și anume cele din tabelul publicat pe site, și pe care companiile petroliere îl folosesc în mod tradițional pentru a calcula în final prețul de la pompă, pentru că așa scrie în Codul Fiscal, iar această prevedere a rămas nemodificată.

Valorile accizelor care se vor aplica de la 1 ianuarie sunt mai mari, și anume 1.776 de lei pe 1.000 de litri la benzină și 1.633 de lei pe 1.000 de litri la motorină, echivalente cu nivelul accizei minime din UE, care sunt de 359, respectiv 330 de euro pe litru, conform tabelului de pe site.

“Având în vedere că nivelul accizelor pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină din anexa nr. 1 (publicată pe 20 decembrie în MO – n.r.) este mai mic decât nivelul minim prevăzut în tabelul A din anexa I la Directiva 2003/96/CE a Consiliului privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, al cărui echivalent în lei se stabilește utilizând cursul de schimb leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului 2022, se aplică nivelul minim prevăzut de Directivă” potrivitdatelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Nivelurile din tabelul Ministerului Finanțelor sunt mai mici decât cele actuale, dar din păcate, acestea sunt mai mari decât cele care ar fi putut fi aplicate dacă Guvernul nu ar nesocoti decizia Parlamentului, chit că acciza scade sub nivelul minim din UE.

Astfel, dacă vor fi aplicate accizele din tabelul Ministerului de Finanțe prețul unui litru de benzină va crește, de la 1 ianuarie 2023, cu 36 de bani pe litru iar cel al motorinei cu 38 de bani pe litru.

Citește și OFICIAL: Carburanții se scumpesc cu 50 de bani/litru de la 1 ianuarie 2023. Guvernul Nicolae Ciucă a renunțat la compensare