Lovitură grea pentru Theresa May: Planul pentru Brexit a fost RESPINS de Camera Lorzilor

Camera Lorzilor a respins planul Brexit prezentat de Guvernul premierului britanic Theresa May şi cere protejarea cetăţenilor din Uniunea Europeană.

01 mart. 2017, 19:32
Lovitură grea pentru Theresa May: Planul pentru Brexit a fost RESPINS de Camera Lorzilor

Camera Lorzilor a respins, miercuri seară, planul privind ieşirea din Uniunea Europeană în forma prezentată de Guvernul Theresa May, introducând un amendament în sensul protejării cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie, astfel că proiectul va reveni în Camera Comunelor.

Planul prezentat în Parlament a fost fost respins cu scorul de 358 de voturi la 256 şi reprezintă prima înfrângere parlamentară pentru guvernul Theresei May care a iniţiat procedura de Brexit, potrivit bbc.com.

Totodată, deputaţii ar putea suprima modificările lor după ce proiectul de lege va fi retrimis în Camera Comunelor.Miniştii lui May au recunoscut că este vorba despre o chestiune prioritară, dar aceasta trebuie să facă parte dintr-un acord în  care să se stipuleze clar faptul că acesta va proteja cetăţenii din celelalte ţări ale UE care trăiesc şi lucrează  în Marea Britanie.

Proiecte de lege îi va da lui May posibilitatea de a declanşa Brexit-ul în virtutea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona şi de a angaja negocieri oficiale.

Amendamentul formulat de Camera Lorzilor obligă astfel guvernul să prezinte propuneri în următoarele 3 luni în privinţa Articolului 50 cu scopul ca acesta să garanteze clar faptul că toţi cetăţenii din UE vor avea aceleaşi drepturi de rezidenţă şi după Brexit.

Dar planul poate fi răsturnat din nou când vor vota din nou deputaţii. Ei au deja un „antecedent” – atunci când au susţinut Brexit-ul fără niciun amendament. Departamentul care se ocupă de procedura ieşirii Marii Britanii din UE şi-a exprimat nemulţumirea. „Suntem dezamăgiţi că cei din Camera Lorzilor au ales să modifice proiectul de lege pe care Camera Comunelor l-a adoptat fără amendament. Proiectul de lege are un obiectiv simplu, şi anume, acela de a adopta rezultatul referendumului şi să permită Guvernului să continue negocierile”,a făcut cunoscut departamentul pentru Brexit.