Lovitură în justiție pentru Arafat! Prelungirea stării de alertă COVID prin HG, desființată de ICCJ: „Românii pot cere despăgubiri pentru toate daunele și suferințele cauzate”

Lovitură puternică primită de Raed Arafat în justiție. A apărut prima decizie definitivă de anulare a stării de alertă. Șeful DSU, Raed Arafat și premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, au susținut condiționarea participării la activități publice și libera circulație de obținerea „pașaportului verde" de vaccinare COVID. 

18 nov. 2022, 10:43
Lovitură în justiție pentru Arafat! Prelungirea stării de alertă COVID prin HG, desființată de ICCJ: „Românii pot cere despăgubiri pentru toate daunele și suferințele cauzate”

Anunț mare pentru români, după mai bine de doi ani marcați de restricții severe, o bună parte dintre acestea neconstituționale, potrivit deciziilor instanțelor. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat joi, 17 noiembrie, decizia definitivă de anulare a unei Hotărâri de Guvern (HG) de prelungire a stării de alertă.

Potrivit Hotărârii de Guvern asumate de către premierul Florin Cîțu, românii aveau interzisă participarea la diverse activități cotidiene. Aceștia aveau „undă verde” doar în baza vaccinului COVID.

Elena Corina Ciuchi, avocat și Dan Laurențiu Puiu au dat în judecată Guvernul României, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), reprezentat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Direcția Generală Juridică.

DSU și MAI au făcut recurs, dar nu au avut câștig de cauză.

„Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Guvernul României împotriva sentinţei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv formulat. Respinge, ca neavenit, recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală Juridică împotriva aceleiaşi sentinţe.

Respinge recursul declarate de recurentul-pârât Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă reprezentat de DSU împotriva sentinţei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 noiembrie 2022″, se arată în decizia ICCJ.

Avocat: „HG-ul va deveni nul pentru oricine. Se pot pretinde daune morale sau materiale”

Avocatul Gheorghe Piperea susține că în baza acestei decizii, românii pot da în judecată Guvernul și instituțiile vinovate pentru deciziile din ultimii ani și pot obține despăgubiri.

„A apărut prima decizie definitivă de anulare a unei HG de prelungire a stării de alertă. E vorba de HG 1183/2021, care condiționa participarea la activități publice și circulația liberă de obținerea certificatului ‘verde’ de imunizare/testare.

ÎCCJ s-a pronunțat ieri într-un mod care face efectiv de râs guvernul și ministerul de interne. Recursul Guvernului a fost respins ca tardiv (🤣), iar recursul ministerului de interne ca neavenit (🤣🤣🤦🏻‍♂️). Recursul CNSU a fost respins ca neîntemeiat.

Decizia are efect imediat față de reclamanți: se pot cere acum despăgubiri pentru toate daunele și suferințele cauzate de pușcăria arahatiană.

După publicarea în M. Of., decizia ÎCCJ va căpăta efecte erga omnes. Respectiva HG va fi nulă față de oricine, cu consecința că toată lumea va putea pretinde daune materiale sau morale, inclusiv IMM-urile distruse de plandemie. Și studenții care au pierdut doi ani de studenție pentru că au fost obligați să ‘învețe’ acasă.

Bonus: toate HG – urile ulterioare de prelungire a stării de alertă devin fără bază legală, căci nu mai poți prelungi ceva nul”, a declarat Gheorghe Piperea, pe pagina sa de Facebook.