Lovitură năprasnică pentru Putin. Pierdere uriaşă, 1.030 de ruşi au murit în ultimele ore pe frontul din Ucraina

Cifra, care nu a putut fi verificată în mod independent, ar reprezenta cel mai mare bilanţ de decese zilnice ale militarilor ruşi de la începutul războiului, în februarie anul trecut.
Filip Stan
07 feb. 2023, 21:32
Lovitură năprasnică pentru Putin. Pierdere uriaşă, 1.030 de ruşi au murit în ultimele ore pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina. Armata lui Zelenski a afirmat marţi că ultimele 24 de ore au fost cele mai grele pentru trupele ruseşti de la începutul războiului şi că 1.030 de soldaţi ai Moscovei şi-au pierdut viaţa în cursul nopţii, astfel că bilanţul total al pierderilor umane suferite de ruşi a ajuns la 133.190 de morţi, relatează Reuters.

Cifra, care nu a putut fi verificată în mod independent, ar reprezenta cel mai mare bilanţ de decese zilnice ale militarilor ruşi de la începutul războiului, în februarie anul trecut.

Pe de altă parte, şi Rusia a declarat că a ucis un număr mare de soldaţi ucraineni în ultimele săptămâni, afirmând că 6.500 au murit în luna ianuarie. Numărarea victimelor inamice de ambele părţi a fost considerată de obicei nefiabilă, relatează Reuters, iar Ucraina a oferit puţine detalii despre ultimele bătălii.

Majoritatea câinilor salvatori trimişi de IGSU în Turcia sunt salvaţi de pe stradă: „L-am găsit într-o cutie în faţa unui service, a fost singurul supravieţuitor”

Dar afirmaţia Kievului potrivit căreia luptele au fost cele mai sângeroase pentru ruşi de la începutul invaziei se potriveşte cu descrierile ambelor părţi despre o încleştare tot mai crâncenă în teren, în timp ce Rusia continuă asaltul de iarnă în est cu zeci de mii de trupe proaspăt mobilizate.

Câmpurile de luptă acoperite de zăpadă din estul Ucrainei sunt pline de cadavre. În apropiere de oraşul Mariinka, la aproximativ 30 km de oraşul Doneţk din estul ţării, o unitate de puşcaşi marini a forţelor armate ucrainene a tras cu rachete asupra poziţiilor ruseşti cu ajutorul unui sistem de lansare din epoca sovietică. „Ţintele ne sunt date fie de către operatorii de drone, fie de către observatorii noştri – ei observă locul unde explodează rachetele noastre. Apoi, ne corectăm direcţia de tragere şi lansăm din nou”, a explicat un locotenent din armata ucraineană.

Kievul şi Occidentul spun că Rusia a trimis trupe şi mercenari în estul Ucrainei în ultimele săptămâni, în speranţa că va putea revendica noi teritorii în preajma primei aniversări a invaziei sale la scară largă, la sfârşitul acestei luni.

Războiul intră în curând în al doilea an, într-un moment crucial, Moscova încercând să recâştige iniţiativa în timp ce Kievul rezistă, aşteptând tancurile occidentale pentru a organiza o contraofensivă mai târziu în 2023.

Cutremur Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depăşit 6300 de persoane. Sunt sute de mii de răniți
După ce Rusia nu a reuşit să captureze capitala ucraineană Kiev anul trecut şi a pierdut teren în a doua jumătate a anului 2022, Moscova foloseşte acum la maximum sutele de mii de soldaţi pe care i-a chemat la prima sa mobilizare de după cel de-al Doilea Război Mondial.

În ultimele săptămâni, Rusia s-a lăudat cu primele sale câştiguri teritoriale din ultima jumătate de an. Dar înaintarea este încă greoaie, Moscova nereuşind încă să captureze nicio localitate mai mare în campania sa de iarnă, în ciuda miilor de morţi.

Luptele se concentrează de luni de zile în jurul oraşului Bahmut, controlat de ucraineni în estul provinciei Doneţk, un oraş cu o populaţie de aproximativ 75.000 de locuitori înainte de război. Rusia a făcut progrese clare pentru a-l încercui atât dinspre nord, cât şi dinspre sud, dar Kievul spune că garnizoana sa rezistă.

Moscova a lansat, de asemenea, un asalt mai la sud împotriva Vuhledar, un bastion controlat de ucraineni, tot în provincia Doneţk, situat pe un teren înalt, la intersecţia strategică dintre linia frontului de est şi cea de sud.

Ţările occidentale au promis sute de tancuri şi vehicule blindate Ucrainei pentru a-i oferi puterea de foc şi mobilitatea necesare pentru a trece prin liniile ruseşti şi a recuceri teritoriul ocupat în cursul acestui an.

Se aşteaptă ca un nou pachet american de arme să includă rachete cu rază de acţiune mai mare, care ar da Ucrainei capacitatea de a lovi liniile de aprovizionare ruseşti în tot teritoriul ocupat de Moscova în Ucraina continentală şi în părţi din peninsula Crimeea. Dar va dura luni de zile până când acestea vor ajunge, iar între timp Ucraina se confruntă cu o forţă rusă cu efective suplimentate prin chemarea rezerviştilor.

Kremlinul spune că livrările occidentale de arme nu fac decât să lărgească şi să extindă conflictul. „SUA şi aliaţii săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil”, a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, într-o teleconferinţă cu oficiali militari. „Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să pună stăpânire pe teritoriile noastre. De fapt, astfel de paşi antrenează ţările NATO în conflict şi ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare”, a avertizat Şoigu.

Folosirea de către acesta a expresiei „teritoriile noastre” pare să se refere la cele patru provincii ucrainene pe care Rusia a pretins că le-a anexat anul trecut, precum şi la Crimeea, pe care a confiscat-o de la Ucraina în 2014.

În actualizarea zilnică a informaţiilor sale, Ministerul britanic al Apărării a declarat că armata rusă a încercat de la începutul lunii ianuarie să reînceapă operaţiuni ofensive majore pentru a cuceri părţi ale regiunii Doneţk deţinute de Ucraina, dar a câştigat puţin teren până acum. Ruşii „nu dispun de muniţiile şi unităţile de manevră necesare pentru o ofensivă de succes”, este concluzia britanicilor.

Oficialii ucraineni spun însă că Moscova ar putea acumula arme şi rezervişti pentru o ofensivă şi mai mare în următoarele săptămâni. Guvernatorul ucrainean al provinciei Luhansk a prezis o mare ofensivă rusă acolo, care ar putea începe în jurul datei de 15 februarie.

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”