Lovitură pe piaţa de electrocasnice şi electronice din România. Decizia UE care aduce schimbări majore

Vom avea parte de noi etichete privind clasa energetice pentru electronice şi electrocasnice. O nouă directivă a Uniunii Europene are ca scop simplificarea de etichetare a performanţei energetice. Schimbările vor deveni obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, începând cu 1 martie 2021.

25 feb. 2021, 15:05
Lovitură pe piaţa de electrocasnice şi electronice din România. Decizia UE care aduce schimbări majore

Legislaţia UE impune afişarea de noi etichete energetice pentru electronice şi electrocasnice pentru produsele aflate pe piaţa europeană. Odată cu această schimbare, vor dispărea clasele de eficienţă A+, A++ şi A+++.

UE cere noi etichete energetice pentru electronice şi electrocasnice. Care este noua scară de măsurare

Noua scară de măsurare va începe de la G în cazul electronicelor şi electrocasnicelor mai puţin eficiente energetic şi se va opri la A, pentru aparatele cele mai eficiente. În aceste condiţii, noile criterii vor fi mai stricte. Astfel, clasa A+++ va deveni, odată cu noua etichetare, cel mai probabil, clasa C. De asemenea, ce avem în prezent în clasele A, A+ şi A++ le-am putea găsi în viitor încadrate în clasele E, F şi chiar G, notează Gadget.ro.

Citeşte şi: Asigurarea RCA s-ar putea scumpi cu până la 12%. Vești proaste pentru șoferi

Noua etichetă energetică va conţine în premieră şi un cod QR, unul care va oferi informaţii detaliate despre produsul respectiv, informaţii de la Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică).

La ce ajută clasa energetică la electrocasnice şi electronice?

Potrivit specialiştilor, cu cât un dispozitiv este încadrat energetic la o literă mai apropiată de A, cu atât respectivul produs consumă mai puţin. Diferenţele între clase vor fi mai mari, astfel că vor exista şi cazuri cu diferenţe de 15 – 20% între o singură clasă.

 

Citeşte şi: Cursul euro/leu nu va trece de 5 lei în următoarele 12 luni. Analiza CFA România mai indică un deficit bugetar de 7,4% din PIB
 


loading...