Lovitură pentru Moscova. Poroşenko a DECIS: Estul separatist RĂMÂNE la UCRAINA

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat miercuri că va depune în Parlament (Rada Supremă) un proiect de lege care va garanta o mai mare autonomie pentru Estul separatist prorus, subliniind că această regiune va rămâne în cadrul Ucrainei, informează AFP şi Unian, citate de Agerpres.

10 sept. 2014, 08:55
Lovitură pentru Moscova. Poroşenko a DECIS: Estul separatist RĂMÂNE la UCRAINA

‘Situaţia din estul Ucrainei s-a schimbat radical de la intrarea în vigoare a încetării focului vineri’, a estimat şeful statului ucrainean.

‘Înainte de anunţarea încetării focului, Ucraina a pierdut în fiecare zi zeci de vieţi ale eroilor săi’, a declarat el, într-o reuniune a cabinetului de miniştri.

Ucraina: Bilanţul MORTAL al ARMISTIŢIULUI de încetare a focului: Cinci militari UCIŞI şi 33 răniţi

Dar ‘Ucraina nu a făcut nicio concesie în ceea ce priveşte integritatea sa teritorială’, a declarat Poroşenko, în aluzie la semnarea vineri la Minsk a unui ‘protocol’ privind încetarea focului cu rebelii proruşi, destinat să pună capăt conflictului care durează de aproape cinci luni, în timp ce rebelii reclamă în continuare ‘independenţa’.

‘Nu poate fi nicio discuţie cu privire la federalizare sau orice fel de separare (a regiunilor din Est). Legea cu privire la o administrare autonomă temporară pentru districtele Doneţk şi Lugansk (două bastioane rebele) prevede un statut care păstrează aceste regiuni în cadrul Ucrainei’, a asigurat Poroşenko.

Separatiştii proruşi doresc independenţă pentru teritoriul lor şi nu menţinerea în cadrul ţării cu atribuţii sporite, aşa cum doreşte preşedintele ucrainean, a afirmat pentru AFP un responsabil al rebelilor.

UCRAINA: Tiruri de lansatoare de rachete pe aeroportul din Doneţk. Patru soldaţi morţi şi 29, răniţi

‘Nu avem în vedere să rămânem o parte a Ucrainei’, a declarat Andrei Purghin, aşa-numitul vicepremier al autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţ.