Lovitură pentru Putin. Ucraina a recunoscut Kurilele de Sud drept „teritoriu al Japoniei ocupat de Rusia”

Kievul a replicat la decretele de anexare a patru bucăţi importante din Ucraina prin recunoaşterea insulelor Kurile, ocupate de Rusia, ca teritoriu al Japoniei.

07 oct. 2022, 22:13
Lovitură pentru Putin. Ucraina a recunoscut Kurilele de Sud drept „teritoriu al Japoniei ocupat de Rusia”

Rada Supremă din Ucraina a adoptat o rezoluție prin care recunoaște insulele Kurile de Sud drept „teritoriu al Japoniei ocupat de Rusia”, potrivit datelor de pe site-ul parlamentului, relatează Ria Novosti.

„Rada Supremă a Ucrainei își declară sprijinul pentru poziția Japoniei în raport cu teritoriile sale nordice. Recunoaște că aceste teritorii continuă să fie sub ocupația Federației Ruse”, se arată în textul documentului.

În același timp, Kievul a cerut comunității internaționale să ia toate măsurile posibile „cu privire la oficializarea legală a statutului Teritoriilor de Nord ale Japoniei”.

Japonia revendică insulele Kunashir, Shikotan, Iturup și Habomai, invocând Tratatul bilateral privind comerțul și frontierele din 1855. Tokyo a pus întoarcerea insulelor ca o condiție pentru încheierea unui tratat de pace cu Rusia, care nu a fost niciodată încheiat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1956, URSS și Japonia au semnat o declarație comună în care Moscova a convenit să ia în considerare posibilitatea transferului celor două insule în prezența unui acord de pace. URSS spera să pună capăt acestui lucru, în timp ce Japonia a considerat acordul doar o parte din soluția problemei, fără a renunța la pretențiile sale asupra tuturor insulelor.

Anunţul care ar putea pune capăt războiului din Ucraina. Erdogan, negociator între Putin şi Zelenski
Negocierile ulterioare nu au ajuns la niciun rezultat. Poziția Moscovei este că insulele au devenit parte a URSS în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, iar suveranitatea Rusiei asupra lor nu trebuie pusă la îndoială.

Dmitri Rogozin propune denumiri ruseşti pentru insulele Kurile, disputate cu Japonia

Fostul directorul general al agenţiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că insulele Kurile, subiect de dispută teritorială cu Japonia, ar putea fi redenumite după nave ruseşti şi evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului al XX-lea, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale nordice”, a împiedicat Tokio şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial.

Rogozin, fost viceprim-ministru care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus să schimbe numele uneia dintre insule în Variag în onoarea unui crucişător a cărui scufundare a declanşat în 1904 războiul ruso-japonez din 1904.

SUA linişteşte Europa: Nu există indicii că Rusia pregăteşte vreun atac nuclear „iminent”

Cunoscut pentru declaraţiile sale tăioase şi prezenţa activă pe reţelele de socializare de la invadarea Ucrainei la sfârşitul lunii februarie, Rogozin a mai propus ca insulele Habomai să poată fi denumite arhipelagul marinarilor eroi ruşi.

„Întotdeauna când statele şi-au adăugat teritorii, ei le-au dat nume (…) De ce nu au nume ruseşti aceste insule?”, a spus Rogozin la postul de radio Sputnik. „Acest lucru ar fi mult mai logic decât denumirile folosite acum pentru aceste insule şi care distrug limba rusă”, a adăugat el.

Japonia s-a alăturat aliaţilor săi occidentali pentru a impune sancţiuni economice Rusiei.

Rusia s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia şi a îngheţat proiectele economice comune legate de insulele Kurile din cauza sancţiunilor impuse de Tokio după invadarea Ucrainei.