Lovitură pentru români după plafonarea preţurilor la energie de la 1 aprilie. Clienţii ar putea plăti preţuri diferite de la o lună la alta

Clienții casnici de energie electrică, care au un consum mai mare decât cel până la care se plătesc prețurile plafonate, pot avea parte de o surpriză de proporții la facturile plătite după 1 aprilie 2022. Preţul poate varia de la o lună la alta, chiar dacă în contractul lor cu furnizorul prețul este fix pe toată durata contractului.

06 apr. 2022, 11:37
Lovitură pentru români după plafonarea preţurilor la energie de la 1 aprilie. Clienţii ar putea plăti preţuri diferite de la o lună la alta

Lovitură pentru români după plafonarea preţurilor la energie de la 1 aprilie. De la 1 aprilie, populația cu un consum de până la 100 kWh pe lună va plăti un preț maxim de 0,68 de lei/kWh, preț final cu tarife de rețea și taxe, iar cea cu un consum cuprins între 100 și 300 kWh va plăti 0,80 de lei/kWh.

Aceste lucruri, introduse prin noua OUG 27/2022 se știau, poate mai puțin ceva ce trebuie precizat clar: acel consum nu va fi cel înregistrat din acest an, pentru a primi prețul plafonat, ci cel mediu de anul trecut.

Și acum să încercăm să răspundem la întrebarea: ce se va întâmpla cu clienții – mai puțini, e drept – care au consumat anul trecut, în medie, mai mult de 300 kWh/lunar?

Citeşte şi: Sancţiuni dure pentru furnizorii de energie care nu respectă reglementările privind plafonarea preţurilor

În primul rând, pentru ei nu există plafon de preț, deci vor plăti prețul întreg din contract. Dar asta poate că intuiau. Prețul plătit de ei poate varia în fiecare lună, indiferent dacă ei au deja încheiat un contract cu preț fix cu furnizorul lor. Și nu, nu furnizorul este de vină pentru acest lucru, ci însăși OUG 27/2022, adoptată recent, potrivit Economica.net.

Noua OUG instituie, pe lângă acele prețuri plafonate, un mecanism nou, în fapt o semi-reglementare a prețului final la energia electrică, pentru următorul an. Indiferent dacă vorbim despre un client cu un consum mai mic, care-i asigură un preț plafonat, sau un consumator cu peste 300 kWh lunar, care nu beneficiază de plafon, mecanismul este același.

Citeşte şi: Peste 2 milioane de români vor plăti de la 1 aprilie facturi uriaşe la energie din cauza modului în care Guvernul a plafonat preţurile

Și anume: factura de energie electrică dintr-o lună este suma următoarelor: costul de achiziție (include și un cost cu dezechilibrul, de 5%), componenta de furnizare (maximum 73 de lei/MWh), tarifele reglementate de transport și distribuție, certificatele verzi, taxa de cogenerare, acciza și TVA.

Însă, “componenta de achiziţie se calculează de către fiecare furnizor/operator de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice pentru fiecare lună”, după ccum scrie chiar în OUG.

Citeşte şi: Sancţiuni dure pentru furnizorii de energie care nu respectă reglementările privind plafonarea preţurilor

Cum această componentă ar putea fi diferită de la o lună la alta, este clar că și prețul final facturat va varia de la o lună la alta. Asta chiar dacă în contractul cu clientul, furnizorul a specificat că îi oferă un preț fix pe toată durata contractului.