Peste 2 milioane de români vor plăti de la 1 aprilie facturi uriaşe la energie din cauza modului în care Guvernul a plafonat preţurile

Prin Ordonanța de Urgență care intră în vigoare de la data de 1 aprilie, există o serie de consumatori care vor plăti energia electrică la prețul pieței, care este mai mare decât plafonările acordate firmelor pentru energie.

25 mart. 2022, 22:41
Peste 2 milioane de români vor plăti de la 1 aprilie facturi uriaşe la energie din cauza modului în care Guvernul a plafonat preţurile

Este vorba de peste două milioane de consumatori casnici care nu se încadrează în marja de consum stabilită de guvern pentru a beneficia de măsura plafonării, astfel încât va trebui să plătească pentru parte din consum la preţul pieţei la energie, mult mai mare decât cel plafonat.

Este vorba despre consumatorii casnici care nu se încadrează în plaja de consum de 300 de kwh lunar pentru care Guvernul oferă plafonarea, așa că tot ce trece de 300 kwh vor plăti la tariful de pe piață, conform unui calcul al Antenei 3.

Potrivit tarifelor de pe piață existente, acestea sunt cuprinse între 1,5 lei și chiar 4 lei/kwh. Totul, în timp ce pentru firme există un tarif plafonat la un leu/kwh. Specialiștii spun că Guvernul trebuia să plafoneze prețul la energie electrică la 1 leu pe kwh şi pentru consumatorii casnici, nu doar pentru firme.

În cazul gazelor naturale, valoarea la care a fost plafonat prețul gazelor naturale este de 31 de bani pe kilowatt oră pentru populație. Există însă o condiție: 1.200 metri cubi de gaz consum maxim în cele cinci luni de iarnă. Adică, 240 de metri cubi lunar. Cine ajunge să consume mai mult, de exemplu, 1.201 metri cubi de gaz, ar putea avea facturi și de 8 mii de lei. Această situaţie apare din cauză că distribuitorii de gaze naturale încheie acum contracte la prețuri duble față de valoarea la care a plafonat Guvernul: adică, 0,69 lei kwh.

Citeşte şi: Veste bombă pentru toţi şoferii din România. Va dispărea constatarea amiabilă în caz de accident! Schimbările radicale care se pregătesc!

Măsurile luate de Guvern în domeniul energiei

Consum lunar până în 100 kwh 

– 0,68 bani cu tot cu TVA

Consum lunar între 100 și 300 kwh 

– 0,80 de bani cu tot cu TVA

Consum lunar peste 300 kwh 

– prețul de pe piață

– IMM-urile: 1,00 lei/ kwh

Cât ar urma să plătească românii pentru energie electrică

Exemplu: casă, consum lunar 301 kwh

– factură energie electrică/ lună: 420 de lei – 1.200 de lei

Măsurile în domeniul gazelor naturale

Consum lunar până în 1.200 metri cubi anual 

– preț: 0,31 lei/ kwh

– pentru IMM-uri: 0,37 lei/ kwh

Cât vor costa facturile la gaze naturale

Exemplu: casă, consum anual 1.201 metri cubi anual

– preţ: 0,690 lei/kWh*

– factură lunară: 1.500 de lei

Citeşte şi: E oficial! Se scumpesc mult biletele de tren. Cu cât va mări CFR Calatori preţurile începând cu 1 iulie

 


loading...