LOVITURĂ pentru românii alergici! Acest vaccin NU se mai găseşte în ţară

Românii care suferă de alergie la polenul de ambrozie nu mai găsesc vaccin la noi în ţară şi sunt nevoiţi să îl cumpere doar de peste hotare la preţuri de aproape 400 de euro bucata. De o lună, importatorul nu a mai avut ce să aducă, pentru că producătorul francez şi-a suspendat activitatea.

26 sept. 2016, 14:39
LOVITURĂ pentru românii alergici! Acest vaccin NU se mai găseşte în ţară

Cristian Rus a aflat că este alergic la ambrozie acum trei ani. La recomandarea medicului, anul acesta s-a hotărât să urmeze un tratament imunoterapeutic. Ştia că nu îl va găsi într-o farmacie din ţara noastră, aşa că a apelat la ajutorul unui prieten din Austria.

„I-am trimis reţeta, am aflat că sunt la diverse preţuri. În Austria la aproximativ 400, chiar peste 400 de euro, în Germania tot aşa la vreo 450 şi în Spania l-am găsit la 320 de euro tot acelaşi vaccin”, a precizat Cristian Rus, un pacient diagnosticat cu alergie la polenulo de ambrozie, citat de digi24.ro. 

Pentru că vaccinul trebuie transportat în condiţii speciale, Cristian a plătit în total 350 de euro. Fără un astfel de tratament în fiecare vară, persoanele alergice pot avea reacţii precum nas înfundat, ochii înroşiţi sau chiar simptome mai severe.

„Alergicii care sunt de mai mult de cinci ani încep să aibă şi criză de astm bronşic, deci o alterare mult mai mare a calităţii vieţii”, a declarat Carmen Bunu- Panaitescu, medic alergolog. 

În România, tratamentul imunoterapeutic pentru şase luni costa 600 de lei. Vaccinul nu se mai găseşte acum la noi.

„Au avut la fabrica de origine ceva probleme, motiv pentru care producţia lor s-a închis anul trecut, în august 2015”, a comentat Diana Deleanu, vicepreşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică. 

Ministerul Sănătăţii spune că există un ordin de ministru prin care se poate emite o autorizaţie pentru nevoi speciale. Cu ea, un medic poate solicita un anumit tratament care nu se găseşte în ţară. Dar, spun oficialii, deocamdată nu a fost nici o astfel de solicitare.