Lovitură pentru românii cu centrale termice de apartament. Comisia Europeană discută interzicerea lor din 2029

Vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă începând din 2029 în toată Uniunea Europeană, deci inclusiv în România, potrivit unui proiect de directivă care va fi discutat de Comisia Europeană în 27 aprilie.

26 apr. 2023, 13:59
Lovitură pentru românii cu centrale termice de apartament. Comisia Europeană discută interzicerea lor din 2029

Oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign, ce va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene joi, 27 aprilie. Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în 2024, scrie economica.net.

Centralele de apartament vor fi interzise: De când s-ar putea aplica măsura care ar afecta milioane de români

Intenția Executivului European de a interzice vânzarea de centrale individuale pe gaze a fost devoalată mai demult, prin pachetul RePowerEU, care încuraja statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și în cele noi, dar nu a existat vreo obligație impusă

Cu acea ocazie, executivul UE își anunțase intenția de a renunța la cazanele pe gaz prin introducerea unor limite de proiectare ecologică mai stricte pentru sistemele de încălzire.

Opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri. Între acestea, Danemarca, Norvegia și Olanda.

România va avea centrale noi pe gaze cu o capacitate de 3.500 MW în următorii cinci ani

Strategia de reducere a emisiilor, care își propune neutralitatea climatică a României până la nivelul anului 2050 vizează închiderea tuturor capacităților pe lignit și huilă, la nivelul anului 2031 și apariția de capacități noi instalate în eolian, fotovoltaic, hidro și centrale pe gaze, în ciclu combinat și în cogenerare.

Veste proastă pentru români! Centralele termice pe gaz vor fi interzise, se trece la energie din surse regenerabile
Strategia conține o proiecție a punerilor în funcțiune (PIF) a centralelor noi pe gaze, atât cele în ciclu combinat, cât și a celor în cogenerare (CHP-combined heat and power). Mai mult ca sigur, prima (și probabil singura) centrală din lista mai jos pe care o veți vedea funcționând este cea realizată de Rompetrol la Petromidia în condițiile în care, deși strategia arată că cea de la Iernut construită de Romgaz va funcționa de la 1 ianuarie 2024, termenele din noul contract cu vechiul constructor nu permit PIF mai devreme de toamna anului 2024.

Cu mențiunea că toate centralele alimentate cu gaze naturale (CCGT, CHP) vor fi 100% pregătite pentru gaze regenerabile (hidrogen verde) până la 2036, iată lista punerilor în funcțiune, așa cum apar în strategie.

Mai multe detalii, pe economica.net