Lovitura uriașă primită de Vladimir Putin! Jens Stoltenberg: „Ucraina la un pas să devină membră NATO”

Ucraina trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi membră NATO, iar una dintre ele este victoria împotriva Rusiei. Jens Stoltenberg a subliniat că toate țările membre trebuie să susțină Ucraina cu armele de care au nevoie pentru a-și învinge agresorul.

15 feb. 2023, 18:55
Lovitura uriașă primită de Vladimir Putin! Jens Stoltenberg: „Ucraina la un pas să devină membră NATO”
Ucraina aderare NATO

Kievul trebuie să câștige războiul început de Rusia pentru a putea adera la NATO. Țările din Alianță sunt pregătite să vadă Ucraina ca parte a Alianței, însă eforturile din acest moment trebuie concentrate pentru încheierea conflictului armat. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat aceste aspecte în cadrul unui briefing din data de 15 februarie.

Citește și: Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova: „Când a început războiul din Ucraina, planul Rusiei era să ocupe militar Republica Moldova”

„În ceea ce privește Ucraina, poziția NATO nu s-a schimbat: Ucraina va deveni membră a Alianței, dar acum accentul ar trebui să fie pe asigurarea victoriei Ucrainei în război”, a spus secretarul general.

Stoltenberg a mai subliniat faptul că țările NATO sunt datoare în acest moment să sprijine Ucraina pentru a-și păstra suveranitatea și integritatea teritorială, care îi este pusă în pericol de agresiunile Rusiei. Secretarul NATO a mai menționat faptul că este o condiție obligatorie pentru aderarea la Alianță ca statul să fie independent și suveran, iar în cazul Ucrainei acest lucru s-ar traduce prin victoria în fața Rusiei.

Ce desparte Ucraina de NATO?

Jens Stoltenberg a mai declarat faptul că acum trebuie să îi oferim Kievului toate armele care sunt necesare pentru a putea face față și pentru a învinge agresorul. Șeful Alianței a mai explicat faptul că NATO face demersuri în acest moment pentru ca Ucraina să treacă de la armele, doctrinele și standardele din epoca sovietică la standardele NATO. Un alt aspect important este ca Ucraina să reformeze sectorul apărării și al securității, un alt aspect important de care depinde aderarea țării la NATO.

„Cea mai bună dovadă că sprijinul funcționează este succesul pe care Ucraina îl demonstrează pe câmpul de luptă”, a spus secretarul general.

Stoltenberg a mai menționat că Alianța colaborează cu Ucraina pentru a găsi soluții pentru problemele de transparență și responsabilitate.

În cadrul Conferinței de securitate, din data de 13 februarie, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a accentuat faptul că Rusia nu are nicio dorință de a intra într-o confruntare directă cu o țară NATO, pe motiv că ar pierde în toți parametrii.

Citește și: Mircea Geoană o contrazice pe Maia Sandu: „Rusia nu are forţa să facă acest lucru”