Mircea Geoană o contrazice pe Maia Sandu: „Rusia nu are forţa să facă acest lucru”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că Rusia nu are forță acum să atace Republica Moldova și a sugerat că ceea ce încearcă acum să facă este să descurajeze vectorul pro-occidental al țării și să divizeze populația.

13 feb. 2023, 20:30
Mircea Geoană o contrazice pe Maia Sandu: „Rusia nu are forţa să facă acest lucru”

Rezultatul războiului din Ucraina va fi determinant „pentru ce configuraţie va avea lumea în viitor”, a declarat Mircea Geoană, luni, la Berlin, cu ocazia evenimentului de prezentare a priorităţilor Conferinţei pentru Securitate de la München.

„Cu cât vom ajuta mai rapid Ucraina acum, cu atât mai devreme va fi adus războiul de final”, a susţinut Mircea Geoană, potrivit Radio Chişinău.

„Astăzi, Rusia nu are forțe suficiente, pentru că a ajunge în regiunea transnistreană, încercuind Ucraina din spate, … pentru că ăsta este planul – să ia Odesa și să creeze un coridor terestru spre regiunea transnistreană. Dar nu vedem ca Rusia sa aibă forțe ca sa facă asta.

Ceea ce încearcă să facă, este să descurajeze parcursul pro-vest al Republicii Moldova. Ei încearcă să lucreze cu „diviziunile” care există în acea țară, încearcă să submineze conducerea Maiei Sandu și încearcă să facă din Moldova o Ucraina, o Georgia sau Bosnia…

Citeşte şi: Eugen Tomac, solicitare pentru Klaus Iohannis: CSAT trebuie convocat rapid, după declarațiile Maiei Sandu

Singurul lucru pe care vreau sa-l spun este că Rusia nu are capacitatea și nici intenția să pornească un război împotriva NATO. Ei au suficiente probleme în Ucraina”, a declarat Geoană.

Declarația a fost făcută luni, 13 februarie, în cadrul unei conferinței susținută la Berlin. Fiind întrebat despre declarațiile recente ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că Republica Moldova este următoarea țară care riscă să repete soarta Ucrainei.

Preşedintele Maia Sandu a atribuit Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor „violenţe” în Republica Moldova, subliniind însă că acţiunile nu vor avea succes. „Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră”, a afirmat Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat că scopul acţiunilor ar fi „schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă”. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de „distrugere” a Republicii Moldova.

Citeşte şi: Rusia a atacat, din nou, podul care leagă Ucraina de Republica Moldova şi România: „Este o nouă ameninţare majoră pentru Ucraina” VIDEO