Lucia Barga: Nu există pericol de inundaţie pe Dunăre, în prezent

Debitele actuale ale Dunării nu arată un pericol de inundaţie pe teritoriul românesc, în urma inundaţiilor înregistrate în Austria şi Ungaria, a dat asigurări, miercuri, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

05 iun. 2013, 10:09
Lucia Barga: Nu există pericol de inundaţie pe Dunăre, în prezent

„În acest moment nu există un pericol de inundaţii pe Dunăre, debitul apei este 7.300 de metri pe secundă. Aşteptăm o creştere uşoară, însă nu avem niciun fel de probleme, nici măcar să instituim Cod galben sau portocaliu. Însă, ne aflăm în dispozitiv şi supraveghem digurile şi acolo unde sunt diguri afectate de inundaţiile din aprilie intervenim cu utilaje. Avem proceduri prin care ne anunţăm despre evoluţia apelor Dunării. Avem informări inclusiv de la Ucraina, de la partea maghiară, cu care avem protocoale de colaborare”, a declarat, pentru Agerpres, Lucia Varga.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 4 iunie – 5 iunie, a fost în creştere, având valoarea de 7.300 mc/s (peste media multianuală a lunii iunie, care este de 6.400 mc/s). În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa -Tulcea.

La staţia hidrometrică Isaccea, nivelul apei se situează peste cota de atenţie (320+7).

Ministrul delegat a participat, miercuri, la o festivitate de încheiere a primei etape a proiectului ‘Protejăm natura pentru viaţă’, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, care are ca scop formarea unor aptitudini în rândul elevilor în spiritul respectului pentru mediu şi derularea unor acţiuni specifice în comunitatea în care trăiesc.

Unda de viitură de pe Dunăre va ajunge în zona Brăilei în aproximativ zece zile, după cum a declarat directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Adrian Turiac.

„Unda de viitură, venită din amonte, a ajuns la intrarea în ţara noastră. La Brăila va ajunge aproximativ în zece zile. Acum avem o cotă de 414 centimetri şi un debit de 6.500 de metri cubi pe secundă. Ne aşteptăm ca debitul să crească până la 12.500 mc/s, iar cota să ajungă din nou la 600 – 625 centimetri, cum a fost maximul atins pe parcursul acestei primăveri”, a declarat directorul SGA Brăila, Adrian Turiac.

Potrivit directorului SGA Brăila, vor fi inventariate zonele cu probleme de pe digurile din judeţul Brăila şi vor fi întărite cu saci de pământ şi fascine de nuiele. Istoricul Dunării la Brăila a fost în 2010, când s-a înregistrat o cotă de 710 centimetri.