Lucian Bode: 10.624 de cetățeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore. Gradul de ocupare e de 50% în acest moment

Lucian Bode, ministrul de Interne, condamnă ferm acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei şi dă asigurări românilor că nu vor avea de suferit şi că securitatea lor este garantată.

25 feb. 2022, 12:33
Lucian Bode: 10.624 de cetățeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore. Gradul de ocupare e de 50% în acest moment

Imaginile dramatice cu cetăţenii ucraineni care fug din calea războiului pentru a-şi salva viaţa sunt de neacceptat pentru secolul în care trăim, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, care a mai precizat faptul că „este un moment critic şi grav în care asistăm la o deteriorare accelerată a climatului de securitate”.

„Prin declanşarea acestui atac împotriva unui stat liber şi suveran, Federaţia Rusă rescrie o pagină neagă din istoria umanităţii în care prin conflict armat se decide in mod abuziv şi arbitrar soarta unei naţiuni. Nimic nu poate justifica retorica revizionistă din aceste zile a liderului Federaţiei Ruse. În faţa unui mod brutal de acţiune, comunitatea intenaţinoală reacţionează dur şi fără jumătăţi de măsură împotriva agresorului care ameninţă stabilitatea şi securitatea lumii democratice”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul de Interne îi asigură pe cetăţenii români că ţara noastră face parte din cea mai puternică alianţă politico-militară din toate timpurile, NATO, şi că nu există niciun motiv de îngrijorare privind siguranţa cetăţenilor.

„România rămâne ferm angajată în efortul comun de proteja pacea şi securitatea în regiune. Suntem pregătiţi pentru ca orice scenariu cu măsuri de urgenţă care să limiteze la maxim efectele acestei agresiuni armate asupra populaţiei. Ne aflăm sub protecţia NATO, care este cea mai puternică alianţă politico-militară din toate timpurile. Din această perspectivă, vreau să-i asigur pe toţi românii că sunt bine protejaţi. Securitatea României este garantată.

Doar împreună, solidari în acţiuni alături de NATO, SUA şi UE vom reuşi să contracarăm efectele acestui atac armat nejustificat şi să reducem riscurile de securitate din regiune”, a mai spus ministrul.

Lucian Bode: 10.624 de cetățeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore. Gradul de ocupare e de 50% în acest moment

România oferă ajutor umanitar refugiaţilor din Ucraina care se prezintă la graniţele ţării, a mai spus Bode.

„Există o colaborarea foarte bună cu toate instituţiile responsabile, astfel încât să oferim suportul umanitar persoanelor refugiate care se prezintă la graniţele ţării şi solicită ajutorul României. Polţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, structurile DSU, Instituţia Prefectului sunt mobilizate la cote maxime pentru gestionarea situaţiei în funcţie de evoluţiile din teren. Suntem pregătiţi să gestionăm un flux mare de tranzit la frontieră.

Au fost adoptate măsurile necesare pentru întărirea controlului şi supravegherea sporită a frontierei României.

Situaţia tranzitului prin punctele de trecere a frontierei în ultimele 24 de ore:

  • Astfel, dintr-un total de persoane la nivel naţional care au tranzitat toate punctele de trecere a frontierei, 111.817 persoane, 58.268 au fost pe sensul de intrare.
  • 93.060 de persoane au tranzitat toate punctele de trecere a frontierei in data de 23 februarie – adică înainte de război. La frontiera cu Ucraina, total persoane care au tranzitat cele 6 puncte ale frontierei: 12.220. Dintre acestea 10.624 pe sensul de intrare în ţară.
  • Vă rog să comparaţi acest număr cu 4.061, cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. Dintre cei 10.624 de cetăţeni ucraineni care au intrat în România în 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei cu vecinii noştri în special cu Bulgaria şi Ungaria, au părăsit România 3.760 de persoane.
  • În consecinţă, pe teritoriul României în ultimele 24 de ore au rămas 6.964 de persoane. Din 10.624 de persoane intrate pe teritoriul României, 11 persoane au solicitat azil în România şi se află în acest moment în centrele noastre de azi, în cele şase centre de azil. Avem 1.100 de locuri disponibile. Gradul de ocupare fiind în acest moment de 50%.
  • Tranzitul la frontiera cu Moldova – Dintr-un total de 18.728 de persoane, 12.055 de persoane au fost doar pe sensul de intrare”.

Ucrainienii care nu cer azil pot staționa pe teritoriul României 90 de zile

„S-a tot discutat foarte mult despre statutul de refugiat (…). Există această tendinţă de a pune semnul de refugiat în dreptul acestora (al ucrainenilor)
Vreau să fie foarte clar. Statutul de refugiat, conform legii, este o formă de protecţie internaţională prin care statul român recunoaşte calitatea de refugiat în condiţiile legii.

Ei au intrat în România pe baza unui paşaport biometric, mai exact cei care deţin paşapoarte care au elementele de securitate ale UE intră în România, conform legii, şi pot rămâne maximum 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile.

Aşadar, ei pot rămâne legal în România maximum 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile”, a mai afirmat Lucian Bode.