Lucian Bode către USR: Dacă nu era accidentul de la 2 Mai, aţi fi susţinut legalizarea consumului de canabis

Potrivit fostului ministru de Interne, USR susţine pe de o parte în Parlament proiecte de legalizare a consumului de droguri şi pe de altă parte cere autorităţilor de aplicare a legii acţiuni şi măsuri în forţă.

03 oct. 2023, 22:50
Lucian Bode către USR: Dacă nu era accidentul de la 2 Mai, aţi fi susţinut legalizarea consumului de canabis

Deputatul PNL Lucian Bode i-a acuzat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, pe parlamentarii USR care au convocat „Ora Guvernului” că nu le pasă de problema drogurilor și că fac „doar o propagandă ieftină”.

„Au convocat Ora Guvernului (USR – n.r.) pentru a se bate cu pumnul în piept că le pasă de victimele acestui flagel. Nu vă pasă deloc, este doar o propagandă ieftină. Dacă nu ar fi avut loc tragicul eveniment de la 2 Mai, nu aţi fi adus această temă în dezbaterea Parlamentului. Dacă nu ar fi avut loc tragicul eveniment de la 2 Mai, aţi fi susţinut cu aceeaşi tărie proiectul de lege prin care propuneţi legalizarea consumului de canabis şi dezincriminarea posesiei până la 3 grame. Este adevărat că nu aţi spus când 3 grame, când aveţi voie – dimineaţa, seara, după-masă, înainte de masă”, a declarat Bode în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit fostului ministru de Interne, USR susţine pe de o parte în Parlament proiecte de legalizare a consumului de droguri şi pe de altă parte cere autorităţilor de aplicare a legii acţiuni şi măsuri în forţă.

Guvernul vrea să schimbe mecanismul de acordare a alocațiilor pentru copii. Măsura ar intra în vigoare din 2024
„Am spus-o şi o repet, problema drogurilor reprezintă o ameninţare complexă care afectează nu doar sănătatea publică, ci şi securitatea şi coeziunea socială. Responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme aparţine tuturor şi implică un efort comun din partea societăţii, a instituţiilor şi partenerilor non- guvernamentali. Contextul este unul dificil, dar soluţii există, domnilor de la USR, fiind necesară, în opinia Partidului Naţional Liberal, o abordare pe trei paliere: a prevenţiei, a combaterii şi asistenţei pentru victimele consumului de droguri”, a subliniat Lucian Bode.

El a adăugat că, pe zona de prevenţie, doar în anul 2022, la nivel naţional, specialiştii antidrog au desfăşurat peste 20.000 de activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate. De asemenea, peste 700.000 de persoane au beneficiat de activităţile specializate cu privire la riscurile asociate consumului de droguri.

„În ceea ce priveşte combaterea, este cât se poate în evident că rolul primordial este al statului şi al autorităţilor de aplicare a legii. (…) În ultimii doi ani şi jumătate au fost destructurate 126 de grupuri organizate specializate în traficul de droguri, peste 4.600 de persoane inculpate. În ceea ce priveşte asistenţa furnizată victimelor consumului de droguri, aici cu toţii trebuie să recunoaştem că statul are mult, foarte mult de recuperat, trebuie să ţină cont de dinamica socială şi economică şi să-şi adapteze politicile publice la realităţi”, a spus Lucian Bode.

Predoiu, despre traficul de droguri: E un fenomen care e în creştere în toată Europa. Am pus în operaţiune planuri de combatere, cu sute de acţiuni zilnic, capturi care se fac

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a afirmat că traficul de droguri este un fenomen în creştere în toată Europa, iar în ţara noastră au fost puse în operaţiune planuri de combatere, cu sute de acţiuni zilnic şi cu capturi. Ministrul PNL a adăugat că poliţia acţionează şi pe grupuri de crimă organizată.

Scandal IMENS în Parlament, între Predoiu și USR, pe tema drogurilor: ”Ați plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie. Sunteți distruși din clipa în care v-au lăsat cei care v-au creat și v-au manipulat din umbră. Ați rămas fără epoleți, cu dinaintea goală”

„Dar, cum am explicat, sunt sute de operaţiuni în curs. Eu nu spun că problema e rezolvată, dimpotrivă. România, din păcate, este pe ruta a trei mari mişcări de droguri în lume, este pe pe ruta asiatică privind intrarea de heroină în ţară, punct de intrare pentru cocaină şi punct de tranzit pentru amfetamine şi preamfetamine care pleacă din Europa spre Asia. Deci, e un fenomen care e în creştere în toată Europa. E o piaţă de 33 de miliarde la nivel european. 30% din cetăţenii europeni au declarat că au consumat sau consumă droguri. E un fenomen global, s-a discutat şi la nivelul JAI. La noi în ţară am pus în operaţiune aceste planuri pe care le vedeţi cu sute de acţiuni zilnic, capturi care se fac. Nu se poate rezolva totul peste noapte”, a declarat Cătălin Predoiu, întrebat marţi la Parlamentu cu privire la faptul că sunt traficanţi de droguri şi lângă unele instituţii publice.

Ministrul de Interne a mai precizat că este o prioritate combaterea traficului de droguri. „Vă asigur este că e o prioritate a Ministerului Afacerilor Interne şi va rămâne. Şi toate aceste cifre pe care le-am prezentat la Parlament, le-am prezentat nu pentru a susţine că e rezolvată problema, ci doar pentru a argumenta şi a arăta că Ministerul se mişcă, poliţia se mişcă pentru a consolida această încredere, pentru că numai într-un parteneriat cu cetăţenii, cu alte instituţii şi cu societatea, inclusiv cu mass-media, putem să stăpânim acest fenomen, la un moment dat, şi că vom continua. Eu sunt primul care spun în fiecare zi în minister: Nu uitaţi de droguri, continuaţi cu drogurile şi cu crima organizată, prin crimă organizată se perpetuează cel mai mult acest fenomen. Sunt conştient de aceste lucruri”, a completat Predoiu.

Acesta a adăugat problema traficului de droguri a devenit foarte vizibilă după accidentul din 2 Mai, însă şi în trecut au existat preocupări şi acţiuni de combatere. „Deci, nu e o reacţie acum ca răspuns, este o continuare mai intensă de combatere a acestor efecte ale consumului şi traficului de droguri. Nu este corect să se spună că ne concentrăm doar pe consum, nu e adevărat. Se merge pe grupuri de crimă organizată. Anul ăsta au fost destructurate 99 de grupuri de crimă organizate, 44 numai în mandatul meu. Deci, toate aceste planuri de măsuri sunt în curs şi sunt operaţiuni în curs, nu vor înceta, vor continua. Am organizat şi un plan de intervenţie în şcoli, împreună cu celelalte ministere. Este o prioritate pe care mi-am asumat-o încă de la începutul mandatului”, a conchis ministrul de Interne.