Guvernul vrea să schimbe mecanismul de acordare a alocațiilor pentru copii. Măsura ar intra în vigoare din 2024

Guvernul se pregătește să schimbe mecanismul de majorare a alocațiilor pentru copii. Aceste venituri ar trebui să crească în luna ianuarie 2024, cu rata medie anuală a inflației. Însă la ora actuală se analizează un nou calendar de majorare.

03 oct. 2023, 10:13
Guvernul vrea să schimbe mecanismul de acordare a alocațiilor pentru copii. Măsura ar intra în vigoare din 2024

Guvernul a disperat să facă rost de bani mai mulți la buget. Coaliția pregătește noi măsuri fiscale pentru a strânge bani la buget după ce pachetul austerității a fost blocat la Curtea Constituțională a României. De astfel de măsuri ar putea fi vizate și alocațiile pentru copii.

”Probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri care să ne asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB şi acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, acele cheltuieli pe care nu le putem controla şi care vin din zona ordonatorilor principali de credite”, a subliniat ministrul de Finanțe Marcel Boloş.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre taxele pentru IMM-uri: „Nu cred că mediul de afaceri este atât de lovit. Nu există nicăieri în Europa plafon de 1 milion de euro pentru impozit de 1%. Comisia Europeană îmi spune că nu putem avea paradis fiscal în România”

În doar câteva luni ar trebui sa crească alocațiile pentru copii. Mai exact de la 1 ianuarie 2024. Însă, așa cum se conturează discuțiile din Guvern, nu este exclus ca aceasta majorare sa fie amânată pana in luna martie, potrivit unor surse citate de România TV. Și asta pentru ca in martie INS anunța inflația pe anul precedent.

Potrivit legislației in vigoare, alocațiile pentru copii se indexează anual cu rata medie anuală a inflației. Dacă ar fi majorate in luna ianuarie, atunci s-ar tine cont de inflația pe 2022 de aproximativ 14 procente.

Dacă alocațiile s-ar majora in martie, atunci creșterea se va raporta la inflația de anul acesta care va fi una mult mai mică decât cea din 2022.

Citește și: Noi măsuri de austeritate pregătite de Guvern după ce pachetul de măsuri fiscale a fost blocat la CCR

Alocațiile pentru copii vor fi majorate diferențiat în funcție de vârsta acestora. În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. De aceeași sumă beneficiază și copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani care suferă de un handicap.

Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani primesc o alocație lunară de 256 de lei.