Lucian Bode, despre oprirea transportului interjudeţean în România: Este posibil să luăm o astfel de decizie

În plină pandemie de coronavirus, doar 60 de zboruri, din cele 300 în mod normal, se mai desfășoară pe aeroporturile din România, a declarat Digi24 Lucian Bode, ministrul Transporturilor.     

RomaniaTV.net
29 mart. 2020, 11:16
Lucian Bode, despre oprirea transportului interjudeţean în România: Este posibil să luăm o astfel de decizie

Ministrul Transporturilor a declarat faptul că transportul aerian a scăzut cursele cu peste 80-90%, iar de miercuri TAROM nu mai operează curse interne.

Citește și: BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. Cea mai neagră zi, 308 cazuri noi, ne apropiem galopant de scenariul 4. 31 de pacienţi în stare critică

„Pe transportul aerian au scăzut cursele cu peste 80-90 la sută. Practic, de miercuri, TAROM nu mai operează pe cursele interne. Pe toate cele 16 aeroporturi din România, vorbim de o scădere de 80%, până la 90% a numărului de curse. Undeva la 60 de zboruri pe zi, față de 300 câte erau înainte”, a spus ministrul.

În ceea ce privește circulația feroviară, ministrul a precizat faptul că 20% din trenuri sunt suspendate.

„Pe transportul feroviar, în acest moment, pe transportul de călători trenurile sunt suspendate în proporție de 20%. Practic 300 de trenuri pe transprtul de persoane sunt suspendate din cele 1.800 câte țirculă în condiții normale. Trenurile de marfă circulă fără nicio restricție. Nu avem nicio navă în carantină, traficul de marfă pe fluvial și maritim nu e blocat”, a precizat ministrul.

În ceea ce privește transportul interjudețean și transportul în regim de taxi, ministrul a precizat că această decizie ar putea fi posibilă.

„Pe transportul rutier, foarte mulţi ne-au întrebat de ce nu oprim transportul interjudeţean, de ce nu suspendăm transportul intrajudeţean, transportul în regim de taxi sau transportul de închiriere. Noi am spus foarte clar: restricţiile date prin Ordonanţă Militară se referă clar la modul în care se deplasează cetăţenii în exterior, nu este interzis a se deplasa cetăţenii de la domiciliu la locul de muncă, de la domiciliu în şantierele unde îşi desfăşoară activitatea. Mai mult, noi ne-am propus să menţinem aceste şantiere deschise, pentru că numai aşa putem să ţinem economia în viaţă în această perioadă destul de dificilă pentru România. Când se va lua decizia la nivel european să interzicem şi transportul interjudeţean, şi transportul intrajudeţean, şi transportul în regim de taxi, sigur în urma unor consultări cu toate autorităţile statului român şi la solicitarea industriei de transport, este posibil să luăm şi o astfel de decizie” , a precizat ministrul.

Ministrul a precizat faptul că transportul fluvial și cel maritim circulă fără nicio problemă.

”Ce este foarte important este că nu avem, în acest moment, nicio navă în carantină. Transportul fluvial şi transportul maritim se desfăşoară fără probleme. Am introdus acea obligaţie a companiilor de a echipa piloţi care iau nava din rada portului şi o duc pentru descărcare la dană, să fie echipaţi corespunzător şi să respecte toate regulile impuse de Direcţiile de Sănătate Publică. Acest lucru se întâmplă astăzi şi putem spune că traficul de marfă atât pe fluvial, cât şi pe maritim nu este blocat”, a subliniat oficialul.