Prima reacţie a Guvernului după protestul de la Parlament. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Internelor „să protejeze integritatea instituțiilor statului”

Guvernul reacţionează după protestul violent de la Palatul Parlamentului. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Afacerilor Interne "să protejeze integritatea instituțiilor statului, aplicând legea și descurajând orice tip de violență, având ca prioritate protejarea românilor"

21 dec. 2021, 13:22
Prima reacţie a Guvernului după protestul de la Parlament. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Internelor „să protejeze integritatea instituțiilor statului”

Premierul Nicolae Ciucă reacţionează după protestul violent care a avut loc marţi dimineaţă la Palatul Parlamentului. Şeful Executivului l-a sunat pe ministrul de Interne.

„Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție, dar acesta trebuie să fie pașnic și să se încadreze în limitele legii. Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne și i-a cerut să protejeze integritatea instituțiilor statului, aplicând legea și descurajând orice tip de violență, având ca prioritate protejarea românilor”, a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă nu este în ţară, ci se află la Bruxelles unde a avut o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vă reamintim că circa 2000 de persoane au protestat marţi dimineaţă în faţa Palatului Parlamentului şi au cerut parlamentarilor să dea vot de respingere pe proiectul de lege privind introducerea certificatului COVID. Protestul a fost intens promovat de liderii AUR, în special George Simion.

La un moment dat, mai multe persoane s-au îmbrâncit cu jandarmii la una dintre porţile Parlamentului, iar circa 200 – 300 de persoane au pătruns în curtea insitutuţiei. Protestatarii au încercat să forţeze şi intrările în Senat.

Citeşte şi: Octavian Jurma, veşti proaste de Sărbători: Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare în România

De asemenea, mai mulţi protestatari au vandalizat maşini în curtea Palatului Parlamentului. Au scuipat maşinile, le-au măzgălit cu vopsea, le-au lovit cu diverse obiecte şi au aruncat cu hârtie ingienică. Între maşinile vandalizate s-au aflat şi maşina ambasadorului SUA şi cea a ambasadorului Japoniei, care erau invitaţi la acea oră la Senat.

În jurul orei 13, liderul AUR George Simion a anunţat încheierea protestului de la Palatul Parlamentului şi i-a îndemnat pe protestatari să meargă în Piaţa Victoriei.