Lucian Bode, despre rezultatul controalelor după protestul AUR de la Parlament. „Nu va mai dura mult”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, consideră că este nevoie de un sistem performant de monitorizare a gradului din jurul Parlamentului ori să fie luată în calcul dărâmarea acestuia, atrăgând atenţia că doar clădirea constituie un obiectiv de securitate.

12 ian. 2022, 16:16
Lucian Bode, despre rezultatul controalelor după protestul AUR de la Parlament. „Nu va mai dura mult”

Lucian Bode a fost întrebat, la finalul şedinţei de Guvern, dacă există concluzii cu privire la modul în care s-au organizat jandarmii în timpul protestului de la Palatul Parlamentului din luna decembrie. Ministrul de Interne a afirmat că verificarea efectuată de Corpul de control nu va mai dura „foarte mult”.

În schimb, Bode a afirmat că anticipează „cel puţin o măsură” în urma acestor verificări.

„Cel puţin o măsură o anticipez, şi anume aceea de a avea discuţii cât se poate de serioase cu beneficiarul, cu Parlamentul, cu privire la modul în care organizăm paza acestui obiectiv. Noi avem şapte puncte de acces păzite de jandarmi. Doar acele puncte de acces sunt păzite de jandarmi, nu gardul dintre puncte. În consecinţă, dacă un beţiv ca şi cel din Irlanda sare gardul printre cele două puncte – acum, iertaţi-mă – trebuie să vedem ce sistem de monitorizare avem acolo şi dacă este unul performant sau nu şi înţeleg că şi beneficiarii îşi fac propria evaluare şi vor lua o astfel de decizie, de a investi într-un sistem de monitorizare performant”, a spus ministrul Lucian Bode, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Bode, după ce sindicatele au acuzat că poliţiştii nu au pregătirea necesară să verifice măştile purtate de români: 99.9% dintre poliţişti au dat amenzi. Măştile neconforme sunt cele textile sau de plastic

Lucian Bode ia în calcul dărâmarea gardurilor Parlamentului. „Să facem zonă de promenadă între gard şi clădirea Parlamentului”

Pe de altă parte, Bode a adus în discuţie varianta dărâmării gardurilor, amintind că doar clădirea care găzduieşte Parlamentul constituie un obiectiv de securitate.

„De ce nu, putem să şi revenim la o iniţiativă mai veche a unui fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, care spunea să dărâmăm acele garduri şi să facem zonă de promenadă între gard şi clădirea Parlamentului. Practic, vorbim de obiectiv de securitate clădirea Parlamentului, nu de curtea interioară. Rămâne să discutăm şi cu beneficiarul aceste aspecte, care ţin de modul în care păzim noi cele şapte puncte de intrare în curtea Parlamentului”, a spus ministrul.

Cât despre controlul efectuat în urma protestului din decembrie, Bode a explicat că este în curs de desfăşurare o verificare a Corpului de control.

„Acolo avem două acţiuni. O acţiune a Corpului de Control al ministrului, care este în desfăşurare. Atunci când am stabilit ordinul de control împreună cu şeful Corpului de control, am identificat 22 de puncte pe care echipa de control urmează să le verifice. Este în desfăşurare acest control. De asemenea, avem deschis un dosar penal in rem. Parchetul militar a deschis un dosar penal in rem cu privire la anumite activităţi posibil neconforme ale jandarmilor în data de 21 decembrie. Sigur, noi punem la dispoziţie materiale Parchetului. De asemenea, structurile Jandarmeriei pun la dispoziţia Corpului de control materiale. Sunt audiaţi şi la final vom prezenta concluziile”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.

Citeşte şi: Primele brăţări electronice pentru infractori ar putea ajunge în România în a doua jumătate a lui 2022. Lucian Bode: „Estimăm că în luna octombrie”


loading...
Partenerii noștri