Lucian Bode: Imaginea pe care am văzut-o vineri seară nu face cinste Sistemului de Sănătate din România

Lucian Bode a făcut noi precizări privind modul în care s-a intervenit vineri seară la evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor din Capitală, spital care a devenit suport COVID.

12 apr. 2021, 12:36
Lucian Bode: Imaginea pe care am văzut-o vineri seară nu face cinste Sistemului de Sănătate din România

Lucian Bode a declarat că responsabilii de modul în care s-a intervenit pentru evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor din Capitală vor trebui să dea explicaţii, precizând că poate fi înlocuit orice secretar de stat şi orice ministru.

Lucian Bode: Poate fi inlocuit orice secretar de stat si orice ministru

Citeşte şi Lucian Bode: Când te îmbolnăveşti în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul de sănătate publică

Ministrul Afacerilor Interne a declarat că Jandarmeria a decis să participe din propria iniţiativă la asigurarea ordinii publice în timp ce pacienţii de la Spitalul Foişor au fost evacuaţi.

„Responsabilitatea asigurarii masurilor de paza de la respectiva activitatea revenea firmei de paza. În condiţiile in care se vedeau depasiti de situaţie, aceştia aveau obligatie sa solicita sprijin. Din pacate, nimeni nu ne-a solicitat. Din propria initiativa, Jandarmeria a decis sa participe si sa se implice in asigurarea ordinii si linistei publice la Spitalul Foisor, fara sa fi fost solicitati. Aşa-zişii protestatari au venit de la o spălătorie de peste stradă. Ei au făcut tot acel circ. Nu vreau sa intru in alte detalii legate de responsabilitatea Ministerului Sanatatii sau a spitalului.

Poate fi inlocuit orice secretar de stat si oricie ministru.

Fiecare responsabil de aceasta tragedie trebuie sa prezinte public motivele pentru care s-a intervenit defectuos. Opinia publica asteaptă raspunsuri la anumite intrebari. Au trecut ore importante în aceasta lupta in care fiecare secundă conteaza.

Demersul a fost unul legitim. Imediat cele 20 de paturi ATI au fost ocupate. Decizia noastră a fost una cat se poate de corecta, de a asigura un număr de paturi  ATI. Tot ce am facut prin Departamentul pentru situaţii de urgenta a fost sa crestem numărul de paturi pentru că era nevoie.

Decizia cu privire la modul in care sunt externati pacientii apartine medicului curant, pacientului si familiei. Imaginea pe care am vazut-o vineri seara nu face cinste sistemului de Sănătate din România”, a precizat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

Reamintim că Spitalul Foişor din Capitală a devenit suport COVID, iar zeci de pacienţi, unii operaţi, au fost evacuaţi de urgenţă vineri seară. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că recunoaşte că le-a fost creat un disconfort pacienţilor transferaţi sau externaţi de la Spitalul de Ortopedie ‘Foişor’ pentru ca unitatea să devină spital COVID, însă această decizie a fost necesară pentru a salva vieţile unor bolnavi cu noul coronavirus, pentru care nu mai există locuri la ATI şi în unităţile de primiri urgenţe.