Lucian Bode, la o demonstraţie de reabilitare a căilor ferate: „Ne propunem să achiziţionăm două trenuri mult mai performante”

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au participat vineri la o demonstraţie de reabilitare a jumătate de kilometru de cale ferată, în judeţul Suceava, cu un tren de lucru de care CFR dispune deja.

20 nov. 2020, 19:18
Lucian Bode, la o demonstraţie de reabilitare a căilor ferate: „Ne propunem să achiziţionăm două trenuri mult mai performante”

Lucian Bode susţine că ministerul Transporturilor îşi propune să mai achiziţioneze două astfel de trenuri, mult mai performante, şi spune că prin cumpărarea acestora, lucrările de refacere a infrastructurii feroviare vor fi mai ieftine cu aproximativ 60% şi s-ar putea ajunge la 600 de kilometri de cale ferată reabilitată pe an.

”Este o operaţiune demonstrativă, dar ne propunem ca în anii următori să achiziţionăm două trenuri de lucru mult mai complexe, aceste trenuri de lucru au o valoare de aproape 200 de milioane de euro, suntem în acest moment în procedură pentru achiziţionarea acestor trenuri de lucru şi, cu siguranţă, în momentul în care vom reuşi să modernizăm aproape 300 de kilometri de cale ferată, cale unică per an per tren, vom avea kilometri de cale ferată reabilitaţi aşa cum ne dorim. Practic, vorbim de 600 de kilometri de cale ferată aproximativ pe an. Acesta este obiectivul nostru, odată cu achiziţionarea celor două trenuri de lucru pe fonduri europene şi dacă ne gândim că am reuşit să reabilităm undeva la 500 de kilometri de cale ferată din reţeaua principală, 600 de kilometri de cale ferată pe an înseamnă enorm de mult. Credem noi că este o adevărată revoluţie în materie de modernizare a liniilor de cale ferată”, a declarat ministrul Transporturilor, conform News.ro.

Acest lucru va duce la creşterea vitezei de circulaţie şi a  nivelului de siguranţă al transportului feroviar. Bode a arătat că valoarea lucrărilor pe kilometru se va reduce cu aproximativ 60% ”pentru tot ce înseamnă lucrări de reparaţii”.

Bode a menţionat că, în anul 2021, vor continua investiţiile în infrastructura de cale ferată, în achiziţionarea de material rulant, astfel încât să atragă transport de marfă.

Lucian Bode este susţinut de premierul Ludovic Orban pentru achiziţia celor două utilaje

Premierul Ludovic Orban a anunţat că, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, va fi aprobat un memorandum cu privire la achiziţia acestor trenuri tehnologice de către Ministerul Transporturilor. Acestea vor reface şi infrastructura, nu doar partea cu piatră, traversele şi şinele. Orban a arătat că în ultimii ani transportul feroviar ”a fost Cenuşăreasa” transporturilor din România şi că intenţia Executivului este aceea de a moderniza în următorii 10 ani, în cadrul unui amplu program, reţeaua de căi ferate ”astfel încât să creştem atractivitatea şi competitivitatea României”.

Citeşte şi: Ludovic Orban, la recepţia centurii Rădăuţi: „S-a adeverit vorba aceea, via vita, drumul înseamnă viaţă”. Premierul a greşit expresia latină