Ludovic Orban, la recepţia centurii Rădăuţi: „S-a adeverit vorba aceea, via vita, drumul înseamnă viaţă”. Premierul a greşit expresia latină

Premierul Ludovic Orban a participat vineri, alături de ministrul Transporturilor Lucian Bode, la recepţia şoselei de centură a oraşului Rădăuţi, prilej cu care a ţinut un discurs în care a folosit greşit expresia latină "via vitae", care înseamnă "calea vieţii", spunând că "via vita" s-ar traduce prin "drumul înseamnă viaţă".

20 nov. 2020, 18:54

Ludovic Orban a anunţat că vineri au fost declaraţi câştigătorii licitaţiilor pentru realizarea documentaţiei necesare viitorului drum cu profil de autostradă care va face legătura între două mari oraşe din zona de nord a ţării, Suceava şi Baia Mare, conform News.ro.

„Astăzi s-au deschis ofertele şi s-a declarat câştigătorul pentru cele trei tronsoane de pe drumul nordului, respectiv Baia Mare-Bistriţa, Bistriţa- Vatra Dornei şi Vatra Dornei-Suceava. Este vorba de companiile care vor realiza studiul de fezabilitate pentru cele trei tronsoane”, a anunţat Ludovic Orban,vineri după-amiază, la Rădăuţi.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a menţionat că valoarea contractului pentru realizarea documentaţiei pentru drumul numit şi „Autostrada Nordului” este de aproximativ 15 milioane de lei plus TVA pentru fiecare lot, iar documentaţia trebuie realizată în termen de 18 luni de la semnarea contractului, după care vor începe procedurile de licitaţie pentru proiectare şi execuţie.

Ludovic Orban a folosit greşit o expresie din latină

„Rădăuţiul şi localităţile din jurul Rădăuţiului au o centură extrem de utilă care scoate traficul greu şi traficul de tranzit din Rădăuţi şi dă, în acelaşi timp, perspective de dezvoltare pentru că, de la romani încoace, vorba aceea s-a adeverit, via vita, drumul înseamnă viaţă, drumul dă naştere la dezvoltare, drumul dă naştere la investiţii şi sunt convins că peste patru ani lucrurile se vor schimba în jurul acestei centuri în bine şi vom vedea dezvoltări industriale sau alte tipuri de dezvoltări care vor contribui la dezvoltarea economică a zonei”, a afirmat primul ministru.

Premierul a folosit greşit expresia din limba latină, care în original este „via vitae” şi înseamnă „calea vieţii”.

Tronsonul de drum a fost realizat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Ministrul Transporturilor a precizat că în noiembrie anul trecut stadiul fizic de realizare a acestei investiţii era de 38%.

Citeşte şi: Autostrada Nordului – Klaus Iohannis a promulgat legea de construire. Ce traseu are