Lucian Bolcaş, propus judecător la CCR

Lucian Bolcaş este nominalizarea Senatului pentru a ocupa postul de judecător rămas vancant la CCR după plecarea Iuliei Motoc, informează România TV.

RomaniaTV.net
11 dec. 2013, 08:25
Lucian Bolcaş, propus judecător la CCR

Pentru mine care am o lungă carieră juridică a fost ceva deosebit. Pentru un jurist, o asemenea poziţie prezintă încununarea întregii sale carierea. Eu îmi iubesc dincolo de limite profesia şi mi-am închinat întreaga viaţă. Un prieten mi-a spus că „în sfârşit s-a făcut dreptate”. M-a emoţionat ceea ce mi-a spus. Sunt multe care trebuie schimbate, sunt multe care trebuie păstrate„, a declarat Lucian Bolcaş pentru România TV.

Lucian Bolcaş, avocatul lui Adrian Năstase, a fost lider cunoscut al PRM şi omul de încredere al lui Corneliu Vadim Tudor. A intrat în Parlament ca deputat din partea PRM timp de două mandate, dar în cele din urmă a fost exclus din partid, cu circ, „pentru trădarea intereselor formaţiunii”. S-a înscris ulterior în PSD Ilfov. Acum a primit nominalizarea la CCR, fiind susţinut de grupul PSD din Senat, dar şi de însuşi Victor Ponta.

Lucian Bolcaş ia locul de la Curte Iuliei Motoc, ajunsă judecător la CEDO. Iulia Antoanella Motoc a ocupat funcţia de judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea „Paul Cezanne” Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.

Iulia Moţoc a fost, de-a lungul timpului, asociată cu interesele lui Traian Băsescu în a influenţa deciziile Curţii Constituţionale. Odată cu depunerea jurământului de judecător de către Bolcaş, Traian Băsescu pierde practic controlul de facto asupra Curţii. Totuşi, votul CCR va depinde de reprezentantul UDMR, care va putea înclina balanţa în favoarea USL ori a preşedintelui.