Lucian Croitoru (BNR): Fondul de Dezvoltare Naţională va crea corupţie prin natura lui

Fondul de Dezvoltare Naţională va crea corupţie din cauza naturii lui şi nu o să ducă la nimic bun, a declarat marţi Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
Romania TV
24 apr. 2018, 08:35
Lucian Croitoru (BNR): Fondul de Dezvoltare Naţională va crea corupţie prin natura lui

„Noi acum ne pregătim să creăm o instituţie mamut care se numeşte Fondul de Dezvoltare Naţională. Asta este o intervenţie masivă a Guvernului în economie. Nu o să ducă la nimic bun, ştim din experienţa altor ţări. În jurul ei va crea corupţie, inevitabil, nu din cauza oamenilor care o vor conduce, nu din cauza celor care au conceput-o, ci din cauza naturii ei”, a spus Lucian Croitoru, potrivit Agerpres.

El a precizat că dacă vrei să utilizezi corect puterea publică, trebuie să ţii cont că intervenţiile guvernamentale în economie generează corupţie.

„Dacă vrei să utilizezi corect puterea publică şi să nu obţii beneficii private cu ea, atunci trebuie să ţii cont că intervenţiile guvernamentale în economie generează corupţie, iar reglementările neinteligente creează arii de activitate în afara sferei reglementate”, a explicat oficialul BNR.

Economia românească îşi suprasolicită motorul, ca la Formula 1

O ţară trebuie să crească în linie cu potenţialul său, nu ca la Formula 1, unde motorul nu poate fi utilizat pentru mai mult de două curse, a declarat marţi Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), într-o conferinţă de presă.

„Ca să ajungem de pe locul penultim, din punct de vedere al nivelului de trai, pe un loc mai fruntaş, ar trebui să accelerăm creşterea economică. O să mă întrebaţi dacă nu e suficient de mare. Da, este prea mare şi asta este şi problema. O ţară trebuie să crească în linie cu potenţialul său. Ştiţi de câte ori poate fi de utilizat un motor la Formula 1? Pentru maximum două curse. Nu poate să meargă mai mult. Când o ţară îşi creşte economia mult peste potenţial, aşa cum fac maşinile de Formula 1, îşi suprasolicită motorul. Nu pot utiliza decât o dată sau maxim de două ori. După aceea, nu mai este bun”, a spus Croitoru.

El a precizat că economia trebuie să crească sustenabil, iar dacă creştem aşa mult, se acumulează dezechilibre.

„Prima condiţie este să creşti sustenabil. Creşterea nesustenabilă a salariilor, ca să accelerezi consumul şi să ai o creştere de 7%, nu înseamnă că vom putea reduce din decalajul care ne desparte de ţările dezvoltate. Dacă creştem aşa de mult, economia nu poate rămâne stabilă, pentru că se acumulează dezechilibre. Dacă este un dezechilibru extern, vedem un cont curent deteriorat sau se va reflecta în dezechilibru intern, o inflaţie mai mare. După o perioadă de astfel de călcare a acceleraţiei pe creştere economică, ambele dezechilibre vor coexista”, a precizat Croitoru.

Potrivit acestuia, media creşterii economice din 1990 până în 2016 este de 1,22%, deşi suntem o ţară emergentă.

„România, în perioada 1990 – 2016, din cauza acestor politici prociclice, să torni gaz pe foc când focul este prea mare, a crescut cu un ritm mediu de 1,22%, în timp ce Statele Unite au crescut cu un ritm de 1,23%. Care este capcana acestor cifre? O ţară mică şi emergentă cum este România ar trebui să aibă un ritm de creştere mare. Atunci când creşti foarte mult, ca atunci când te afli într-un avion, tragi de manşă şi urci şi, la un moment dat, ţi se spune că mai ai combustibil să urci de la 5.000 de metri la 10.000 metri sau să aterizezi safe. Un pilot mai îndrăzneţ o să zică că vrea să vadă cum e la 10.000 de metri şi pe urmă cazi de la 10.000 de metri necontrolat, în loc să vii de la 5.000 cu aterizare controlată”, a explicat Croitoru. 

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Cine e Bogdan Petre, avocatul lui Călin Georgescu acuzat de abuz sexual asupra unei fete de 15 ani
Capital.ro
S-a stins cea mai iubită și apreciată actriță ale scenei și filmului românesc. O țară întreagă o plânge. Nu va fi uitată
Playtech.ro
Diferența dintre penticostali și adventiști. Cu ce diferă cele două doctrine
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. O actriță celebră a murit
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Dezvăluire despre anularea alegerilor din 2024. Cine l-a eliminat pe Călin Georgescu. S-a implicat din umbră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Atenție șoferi! Din septembrie 2025 se dublează amenzile pentru lipsa rovinietei. Noul cuantum
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)