Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS, condamnat la închisoare. A primit o mită de peste 6 milioane de euro

Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia a fost pronunţată vineri de Tribunalul Bucureşti.

27 nov. 2020, 17:25
Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS, condamnat la închisoare. A primit o mită de peste 6 milioane de euro
Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS, condamnat la închisoare

Hotărârea instanţei poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, notează ziare.com.

„În baza art.289 alin.3C.p. în referire la art.112 alin.1 lit.e C.p. confiscă de la inculpatul Duţă Nicolae Lucian suma de 6.300.000 euro, în echivalent lei la cursul oficial BNR, din ziua executării,” se arată în Tribunalului.

Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS, condamnat la închisoare pentru luare de mită. Acuzaţiile procurorilor DNA

Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în decembrie 2018, fiind acuzat că a primit, în perioada 2010-2012, mită de 6,3 milioane de euro de la două firme de software care au încheiat contracte cu CNAS.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecata, sub control judiciar pe cauţiune, a inculpatului Duţă Nicolae Lucian, la data faptelor președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuata (4 acte materiale)”, arată procurorii DNA.

Lucian Duţă, acuzat că a primit banii în conturi din Elveţia

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2012, inculpatul Duţă Nicolae Lucian, în calitate de preşedinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanții a doua firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, din care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar.

Banii au fost trimişi lui Duţă fie în numerar, în mai multe tranşe, fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.