Lucian Duţă, în vizorul DNA. Procurorii anchetează contractele de informatizare a CNAS

DNA anchetează contractele de informatizare a CNAS derulate în timpul mandatului lui Lucian Duţă, a precizat, în exlusivitate pentru România TV, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu.

RomaniaTV.net
09 oct. 2012, 14:12
Lucian Duţă, în vizorul DNA. Procurorii anchetează contractele de informatizare a CNAS

Doru Bădescu a confirmat pentru România TVexistă anchete în care DNA cercetează mai multe documente semnate în mandatul preşedintelui Lucian Duţă, printre care şi pe cele privind sistemele informatice. Preşedintele CNAS a precizat şi valoarea contractelor dintre CNAS şi o companie de IT, unul de 103 milioane de euro, fără TVA, şi un act adiţional de 20 de milioane de euro, fără TVA.

Lucian Duţă a intervenit telefonic la România TV şi a precizat că nu este vorba despre contracte semnate în mandatul său. „Acest contract de 103 milioane există la CNAS din 1999 sau 2000. Eu nu am făcut decât să-l preiau, practic, pentru că până în momentul în care eu am venit se plătiseră deja 60 de milioane de euro. Eu nu am venit să adopt o soluţie informatică nouă, ci am făcut în aşa fel încât acum să putem vorbi despre reţeta electronică, despre cardul naţional de sănătate„, a explicat Lucian Duţă.

Sistemul funcţionează din 2011 şi toate datele pot fi puse la dispoziţie pentru că tot ce se face acum se face în baza acestui sistem. Cei cărora nu le-a convenit că din cauza acestui sistem nu mai pot sifona nişte bani, e problema lor. Acest sistem este platforma pe baza căreia s-ai putut construi reţeta electronică pe bani europeni, sistemul antifraudă, cardul naţional de sănătate. Aici ar trebui să răspundă domnul preşedinte al Casei ce l-a oprit ca în ultimele trei luni să se dea drumul la cardul naţional de sănătate„, a punctat Duţă, adăugând că nu a suplimentat niciun contract cu firma HPşi că în mandatul său au fost organizate doar două licitaţii pentru sisteme informatice, pentru cardul naţional de sănătate şi sistemul antifraudă, care au fost câştigate tot de HP.

Actualul preşedinte al CNAS, Doru Bădescu, a mai dezvăluit că are informaţii potrivit cărora compania HP ar fi iniţiat chiar o anchetă internă pentru fraudă în cazul contractului dintre HP România şi CNAS, conducerea filialei din România fiind suspectată că a dat mită pentru a obţine un contract cu CNAS.

Lucian Duţă a mai spus că nu are cunoştinţă despre desfăşurarea unor asemenea anchete şi că îşi rezervă dreptul să-l acţioneze în judecată pe Doru Bădescu.