Unități sanitare modernizate în numeroase județe ale României

O serie de evenimente tragice din ultimul deceniu, ca și disputele legate de PNRR, au împământenit ideea că sistemul spitalicesc autohton nu are șanse în vreun viitor rezonabil să ofere o asistență medicală măcar satisfăcătoare. Deși lucrurile nu stau chiar atât de sumbru, este nevoie ca lucrurile să se schimbe. Ceea ce se vede mai puțin este că schimbările chiar au loc!

14 mart. 2024, 07:24

Compania Națională de Investiții este implicată puternic în sistemul sanitar

În perioada imediat următoare va fi inaugurat cel mai mare spital universitar cu profil de medicină dentară din România, în Sectorul 4 al Capitalei din bani publici. Obiectivul reprezintă, totodată, și cea mai nouă facilitate educațională de profil medical, destinată studenților Facultății de Stomatologie din cadrul UMF „Carol Davila”. Investiția reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de colaborare instituțională: Finanțată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții, noul obiectiv a fost dotat de Primăria Sectorului 4 fiind, pe lângă clinică, și componentă a Facultății de Stomatologie din cadru Universității de Medicină şi Farmacie.

Citește și Aproape un milion de români vor beneficia de servicii stomatologice gratuite. Serviciile vor fi suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate

Iar această nouă unitate spitalicească nu este o excepție: în toată țara s-au recepționat ori sunt în faza de construcție numeroase obiective. CNI anunță că în anul 2023 au fost finalizate 5 dispensare comunale în județele Dâmbovița, Harghita, Olt, Prahova și Vâlcea. Totodată se află în derulare alte 39 de dispensare în valoare totală de aproximativ 147 de milioane de lei.

Pe lângă dispensare, din 2016, CNI a realizat și finalizat 12 alte obiective de investiții în domeniul sanitar, în valoare totală de un sfert de miliard de lei. Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din municipiul Iași sau Modernizarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea sau Corpul de Pediatrie a Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus, sunt doar câteva exemple.

În prezent, pe lângă dispensarele aflate în lucru, CNI mai are în derulare, tot domeniul sanitar, alte 40 de obiective de investiții în valoare de 1,98 de miliarde de lei. Se construiește un corp nou al Spitalului de Urgență Călărași. Se extind, modernizează sau sunt în reparație capitală Secția de Recuperare Neuropsihomotorie a Copiilor din Sanatoriul Techirghiol, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și Spitalul de Psihiatrie Cavnic. Totodată, se reabilitează și se extinde așezământul spitalicesc Precista din Roman și se construiește Spitalul Orășenesc Sinaia și noua clădire a Ambulatoriului integrat la Spitalul Județean de Urgenta Vaslui.

Compania Națională de Învestiții sprijină actul medical de calitate în toate colțurile țării    

Ilustrativ pentru activitatea recentă a Companiei Naționale de Investiții în domeniul sănătății este Spitalul Orășenesc Segarcea. În 2015, un incendiu produs în vechiul ambulatoriu a afectat grav activitatea unității iar urmările au impus ca prestarea serviciilor medicale să se facă prin redistribuire în alte corpuri de clădiri. Astfel, s-au aglomerat pacienții și personalul, suprapunându-se unele activități, ceea ce periclita desfășurarea în bune condiții a actului medical. După 4 ani de la dezastru, fără măsuri de conservare, clădirea s-a deteriorat și mai mult, tâmplăria nu s-a mai putut recupera și a devenit evidentă necesitatea refacerii complete. Spitalul Orășenesc trebuie să presteze servicii medicale atât pentru locuitorii din Segarcea, cât și pentru localitățile învecinate, deservind în total, peste 70.000 de cetățeni. Între timp, pentru a crește accesul pacienților din zonă la servicii medicale, în Policlinică au fost înființate mai multe cabinete medicale precum Oftalmologie, Urologie, Cardiologie, Pediatrie și Diabet. Ceea ce, suprapus cu criza de spații generată de urmările incendiului a aglomerat întreaga unitate. Serviciul de urgență, confruntat și el cu spații insuficiente și bine structurate, a fost nevoit să redirecționeze pacienții în stare gravă, către Spitalul Județean de Urgență din Craiova. Mai mult, cu 128 de patru și nouă secții, nu se putea asigura minimul de 7 metri pătrați de pacient, iar saloanele nu erau dotate cu grupuri sanitare proprii. Acum, odată cu încheierea șantierelor, multe dintre aceste neajunsuri au luat sfârșit. În prezent, clădirile spitalului vechi au căpătat aspect chiar de… obiectiv turistic!, iar cele moderne sunt în pas cu vremurile. Este încă un caz care arată că o colaborare eficientă între instituții poate rezolva situații aparent fără ieșire pentru întregi comunități.

Citește și Cardul de sănătate. Cât este valabil și ce acte sunt necesare pentru schimbarea lui

Ministrul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții a asigurat lucrările de reparație, reconstrucție, modernizare și de reabilitare, iar primăria orașului se ocupă de dotarea cu aparatură modernă, cu ajutorul fondurilor europene. Valoarea întregii investiții se ridică la 38 de milioane de lei, iar lucrările au fost finalizate în luna iulie a anului trecut.