Lucrările Adunării Generale a APCEMN. Tăriceanu: Marea Neagră trebuie să rămână liantul strategic al cooperării noastre

Președintele în exercițiu al APCEMN, Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului, a susținut, joi, în discursul său adresat statelor membre ale organizației, că liantul strategic al cooperării lor trebuie să rămână Marea Neagră.
Ionela Marcu
26 nov. 2015, 10:31
Lucrările Adunării Generale a APCEMN. Tăriceanu: Marea Neagră trebuie să rămână liantul strategic al cooperării noastre
„În actualul context geopolitic și economic, nu avem voie să ne subestimăm propriile atuuri: un teritoriu de 20 de milioane de km pătrați, o populație de peste 350 milioane de locuitori, importanța geostrategică — ca zonă de tranzit a celor mai importante rute comerciale, resurse naturale, capitalul uman și, nu în ultimul rând, un excelent ambasador comun: excelența Sa, Marea Neagră, care trebuie să rămână liantul strategic al cooperării noastre„, a declarat Tăriceanu, în deschiderea lucrărilor celei de-a 46-a Adunări Generale a APCEMN, organizate la București, cu ocazia încheierii președinției române a organizației.
 
CITEŞTE ŞI: Zgonea: Democraţia noastră a atins un nivel de maturitate. Suntem un MODEL pentru combaterea corupţiei

Tăriceanu a adăugat că APCEMN a făcut „câțiva pași” și în direcția impulsionării colaborării cu Parlamentul European.

„Trebui însă să căutăm în continuare formule reciproc avantajoase de instituționalizare a cooperării noastre. Sper ca această primă parte a drumului, pe care am parcurs-o deja, a fost și cea mai dificilă și, că după atâtea suișuri și coborâșuri și staționări, vom reuși să intrăm în linie dreaptă și să ne bucurăm de statutul de partener credibil și serios pe scena regională și internațională și de aceeași încredere pe care le-o acordăm și noi partenerilor noștri. (…) Ca o continuare firească a acestor acțiuni, sesiunea APCEMN de la București poate să devină (…) un reper în ceea ce privește stabilirea unor noi direcții de acțiune comună în vederea promovării bunei guvernanțe și a aprofundării cooperării sectoriale în domenii în care statele și regiunea noastră pot și trebuie să devină performante”, a subliniat președintele Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că temele de discuție aflate pe agenda Adunării Generale a APCEMN vizează atât încurajarea guvernării transparente, combaterea corupției, dar și combaterea traficului ilicit.

„E-guvernarea în statele membre ale OCEMN, combaterea traficului ilicit de bunuri culturale în regiunea OCEMN, crearea cadrului legal pentru combaterea corupției — deși par teme distincte, nu pot să nu remarc că e-guvernarea, care susține o bună guvernare, transparentă și responsabilă, reprezintă un element vital pentru descurajarea corupției și că un cadru legal eficient pentru combaterea corupției creează premisele reducerii activităților de trafic frontalier ilicit”, a arătat Tăriceanu.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că o guvernare ineficientă, corupția, abuzul de putere, instituțiile neperformante, dar și deficitul democratic „slăbesc sistemul statal din interior”, scrie Agerpres.

„Eșecul startului și privatizarea forțată ca efect imediat al vidului de putere nu mai reprezintă astăzi provocări care să ne oprească la granițele vreunei țări, ci un fenomen de natură să influențeze stabilitatea națională, regională și chiar internațională”, a conchis Tăriceanu.

Cea de-a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre este organizată, de miercuri până vineri, la București, cu ocazia încheierii președinției române a APCEMN.

Evenimentul are ca temă principală ”Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în regiunea CEMN: implicarea parlamentară” și se desfășoară sub patronajul Senatului României, care exercită președinția APCEMN în perioada iunie — noiembrie 2015.

La cea de-a 46-a Adunare Generală a APCEMN participă membrii delegațiilor permanente din cele 12 state membre, precum și reprezentanți ai organizațiilor parlamentare internaționale, parlamentelor naționale sau organizațiilor neguvernamentale, cu statut de observator sau invitat special pe lângă APCEMN.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Cât va costa o pâine de la 1 august 2025. Nu doar TVA crește: ”Vom avea și scumpiri de 25%”
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă