Lucratul de acasă, un pericol pentru sănătatea coloanei vertebrale și a psihicului. Ce se întâmplă când „mutăm biroul” în pat

Lucratul de acasă a devenit un aspect din ce în ce mai real în viața multor persoane, încă de la începutul pandemiei. Atunci când biroul se mută în pat, sănătatea fizică și psihică este afectată.

23 sept. 2021, 13:48
Lucratul de acasă, un pericol pentru sănătatea coloanei vertebrale și a psihicului. Ce se întâmplă când „mutăm biroul” în pat

Lucratul de acasă este o realitate pentru foarte multe persoane, mai ales în contextul pandemiei, când pentru evitarea infectării, tot mai mulți angajatori au decis că renunțarea la spațiul de lucru comun.

A lucra de acasă poate oferi anumite beneficii cum ar fi faptul că ne putem trezi ceva mai târziu decât de obicei deorece singurul drum pe care îl avem de făcut este din pat la biroul de acasă.

Cu toate acestea atot mai multe persoane care desfășăară o muncă de birou prefer să lucreze direct din pat. Aceasta idee pare una extrem de atrăgătoare la început și chiar pare a oferi mai mult confort fizic și am crede că devenim chiar mai productivi. Din păcare adevărul este cu totul atul, iar specialiștii avertizează că atunci când mutăm biroul în confortul patului de acasă, ne expunem unor afecțiuni fizice și psihice.

Potrivit unui studiu, condus de experții americani, din noiembrie 2020, 72% din cele 1.000 de persoane chestionate au recunoscut că au lucrat din pat în timpul pandemiei, când sediile companiilor au fost închise.

Unul din 10 respndenți a declarat că și-a petrecut „cea mai mare parte sau toată săptămâna de lucru”, 24-40 de ore sau mai mult, în pat. Acest lucru este valabil mai ales pentru angajații tineri: în Marea Britanie, cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani sunt cel mai puțin susceptibili de a avea un birou și un scaun adecvat și sunt de două ori mai predispuși să lucreze din pat decât angajații mai în vârstă.

Experții susțin că, indiferent dacă oamenii lucrează din pat sau nu, recomandarea este aceeași: a sta în șezut pentru perioade îndelungate de timp nu este sănătos pentru fizicul nostru, de aceea este foarte important să ne schimbăm poziția în timpul muncii de birou ori de câte ori este posibil.

Gâtul, spatele, șoldurile și multe altele sunt în stare permanentă de tensiune atunci când ne aflăm pe o suprafață moale.

„Nimic din ceea ce presupune lucratul din pat nu este optim pentru sănătatea noastră. Postura nu este suținută într-o manieră sănătoasă, care să vă facă să dați randament”, spune Susan Hallbeck, directorul ingineriei sistemelor de îngrijire a sănătății de la Clinica Mayo, una dintre cele mai mari instituții de cercetare medicală din SUA.

Lucratul de acasă: „Patul este recomandat doar pentru trei activități”

Tinerii sunt deosebit de susceptibili să cadă victime acestor obiceiuri proaste, deoarece este posibil să nu simtă efectele negative imediat. Dar durerea va apărea în timp. Pentru anumite persoane poate fi deja prea târziu pentru a anula problemele ergonomice cu care se vor confrunta în timp.

Aceste afecțiuni ar putea include dureri de cap simple și s-ar putea extinde și la rigiditatea permanentă a spatelui, la apariția artritei și a ceea ce se numește durere cervicală – adică durerea oaselor, ligamentelor și mușchilor din gât care permit mișcarea.

„Orice este mai bun decât să continui un obicei prost. Ori de câte ori te poți opri, oprește-te ”, spune Hallbeck.

Lucrul de acasă timp de un an dăunează nu numai corpului, dar și productivitatea muncii precum și obiceiurile de somn.

„În calitate de specialiști în somn, avem tendința de a recomanda ca patul să fie pentru: dormit, pentru sex sau pentru când ești bolnav” , spune Rachel Salas, profesor asociat de neurologie și expert în somn la Universitatea Johns Hopkins din Maryland.

„Cu cât te uiți mai mult la televizor în pat, sau joci jocuri video în loc să dormi, creierul tău începe să învețe:„ oh, OK, putem face oricare dintre aceste activități în pat ”. Creierul uman începe să facă niște conexiuni nesănătoase, care în cele din urmă evoluează spre comportamente condiționate. ”, au mai adăugat experții, potrivit BBC.