Ce îl diferenţiază pe papa Francisc de ceilalţi Suverani Pontifi

Publicat: Luni, 18 Martie 2013 21:22 // Actualizat: Marţi, 19 Martie 2013 09:16 // Sursa: RTV.net

Noul Suveran Pontif este primul papă din America Latină, primul non-european pontif în peste 1.200 de ani, primul iezuit și primul care a ales numele de Francisc.

Foto: http://news.discovery.com

Noul Suveran Pontif, papa Francisc I, a înregistrat multe premiere de la alegerea sa la Vatican.

Spre deosebire de predecesorii săi, Ioan al XIII-lea (1958), Paul al VI-lea (1963), Ioan Paul I (1978), Ioan Paul al II-lea (1978) și Benedict al XVI-lea (2005), papa Francisc I nu a ridicat brațele în sus în faţa celor 150.000 de persoane care îl aşteptau în piaţă după alegerea sa.

El a zâmbit timid și a făcut o binecuvântare simplă cu mâna dreaptă. Apoi el s-a oprit şi şi-a lăsat braţele drepte pe lângă corp, potrivit discovery.com.

Purtând doar o sutană albă simplă, în loc de patrafirul şi capa roșie, și o cruce simplă, în loc de o cruce de aur supradimensionată pe piept, Francisc a facut din nou istorie când a cerut mulțimii să se roage pentru el.

Papa Francisc a înregistrat o nouă premieră în primele ore ca lider al lumii catolice prin refuzul de a utiliza mașina papală, un Mercedes confortabil, preferând în schimb să meargă cu autobuzul, împreună cu ceilalţi cardinali.

La prima Liturghie ca șef al Bisericii Catolice, Papa Francisc a arătat o diferenţă izbitoare faţă de predecesorul său, ţinând slujba cu  fața la oameni, nu cu spatele la ei, cum făcea Papa Benedict al XVI-lea.

Mai mult, în cadrul Liturghiei, noul papă, ales pe 14 martie, a folosit un crucifix mic, spre deosebire de practica fostului papă care folosea crucifixe uriașe în stil baroc.

Probabil cea mai controversată decizie a fost însă alegerea numelui de Francisc.

Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio a motivat la scurt timp după alegerea sa modul în care a fost inspirat să ia numele Sfântului Francisc de Assisi prin importanța pe care o acordă ajutorării celor săraci. Papa Francisc a mai declarat şi că ar vrea "o Biserică săracă, pentru săraci".

Într-adevăr, numele Francisc simbolizează "sărăcie, umilință şi simplitate".

Mai mult, părintele iezuit Federico Lombardi a anunţat recent, în cursul unei conferinţe de presă de la Vatican, că papa Francisc I nu doreşte să poarte un inel de aur şi "a ales un inel de argint aurit".

Papa Francisc va primi "Inelul Pescarului" în cursul ceremoniei de întronizare care se va desfăşura marţi la Vatican, potrivit Agerpres.

În tradiţia Bisericii Catolice, "Inelul Pescarului" (Anulus piscatoris), pe care papa îl poartă la mâna dreaptă, este distrus, sau "terminat", în limbajul Sfântului Scaun, imediat după moartea unui Suveran Pontif.

"Inelul Pescarului" face oficial parte din însemnele unui Suveran Pontif, care este identificat, de Biserica Catolică, cu succesorul Sfântului Petru, a cărui meserie era aceea de pescar. "Anulus piscatoris" este fabricat, în aur masiv, pentru fiecare nou Pontif şi conţine, în relief, o imagine a Sfântului Petru care pescuieşte dintr-o barcă.

Blazonul Papei Francisc seamănă cu cel pe care acesta l-a ales pe când era arhiepiscopul Buenos Airesului şi este "de o simplitate desăvârşită", a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi, relatează Mediafax.

Diferenţa între blazonul de arhipescop şi blazonul de Papă al lui Francisc este că cel al lui Jorge Bergoglio, înainte de alegere, avea mitra simplă de cardinal pe însemne, iar de-acum o va avea pe cea papală.

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
23 mai 15:18
...care spune totul: Diferenţele dintre noul şi vechiul papă De altfel, chiar de la numirea sa, suveranul pontif a fost un papă atipic. Noul Suveran Pontif este primul papă din America Latină, primul...
31 mar 11:32
...de voi. El este cu voi şi vă va da pacea pe care o căutaţi şi puterea de a trăi aşa cum El ar dori să trăiţi”, a spus Papa Francisc, care a reuşit să-i surprindă din nou pe clerici şi pe credincioşi, apărând la slujbă în veştminte albe, simple, şi citind predica în...
26 mar 19:35
...vor fi puse în vânzare începând de miercuri. “Compania publică de transport Atac intenţionează să îi aducă astfel un omagiu noului papă, care apreciază foarte mult transportul în comun”, explică firma. “Este vorba de o iniţiativă frumoasă”, a...
25 mar 13:33
...nu există, cel puţin deocamdată, nicio informaţie despre cum a decurs şi ce au vorbit amândoi. Noul Suveran Pontif, papa Francisc I, a înregistrat multe premiere de la alegerea sa la Vatican. Spre deosebire de predecesorii săi, Ioan al...
19 mar 09:16
...rel="nofollow">


“Papa Francisc nu îşi dezamăgeşte admiratorii. El decide să meargă pe jos prin mulţimea care îl aclamă dincolo de barierele vaticane. Serviciul de...
19 mar 09:16
...papi, până la sfârşitul lumii. Potrivit lui, Francisc ar fi ultimul dintre ei. În numai câteva zile de la alegere, noul Suveran Pontif a rupt tradiţiile stabilite de predecesorii săi, prin gesturi simple şi umile. Atunci când a fost prezentat mulţimii, el s-a înclinat...
18 mar 21:30
...din America Latină, primul non-european pontif în peste 1.200 de ani, primul iezuit și primul care a ales numele de Francisc. Citește mai departe…. Citeste toata stirea Ce îl diferenţiază pe papa Francisc de ceilalţi Suverani Pontifi la ...
1
EUR
4.7274
RON
22 Aug
noapte 18 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H