Lucruri neştiute despre Mihai Eminescu. Poetului îi plăcea să joace fotbal şi detesta matematica

Pe 15 ianuarie se împlinesc 172 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, dată la care sărbătorim de peste un deceniu Ziua Culturii Naţionale. Iată câteva curiozități despre cel mai mare poet al României.

15 ian. 2022, 09:03
Lucruri neştiute despre Mihai Eminescu. Poetului îi plăcea să joace fotbal şi detesta matematica

Despre activitatea literară a lui Mihai Eminescu s-au scris tone de volume, ba chiar şi despre anumite aspecte ale vieţii sale personale, dar iată câteva lucruri mai puţin ştiute despre marele poet.

Spre exemplu, lui Mihai Eminescu îi plăcea să joace fotbal. Mărturia vine din partea lui Theodor V. Ștefanelli, în „Amintiri despre Eminescu”: „Locuiam în strada Cuciur Mare (din Cernăuți) și înaintea locuinței mele se întindea așa numita toloacă a orașului, unde studenții jucau adese în orele libere mingea. Și Eminescu era adese printer noi și juca mingea cu noi”.

De asemenea, era un pasionat jucător de şah. „La Spitalul Sf. Spiridon din Iași era vizitat des de prieteni, de Pompiliu, Burla, Humpel și, îndeosebi, jucau șah„, povestește George Călinescu în „Viața lui Eminescu”. În schimb, poetul nu a suportat niciodată matematica, fiind o materie cu care nu se împăca deloc. „Îi intrase în cap ideea ca matematicile sunt științele cele mai grele de pe fața pământului„, scrie acelaşi George Călinescu.

Citeşte şi Ultimul urmaş al lui Mihai Eminescu trăieşte la Paris şi scrie poezii în franceză

Care este inspirația din spatele poeziei „Pe lângă plopii fără soț”? În vremea în care Eminescu a scris această poezie, el era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Caragiale. Domnișoara avea casa pe strada Cometa nr 6, o stradă încadrată de plopi pe care Eminescu i-a numărat și a observat că îi dă un număr fără soț.

Ultima poezie. „Kamadeva” este ultima poezie tipărită în timpul vieții, fiind publicată în revista ieșeană „Convorbiri Literare” în data de 1 iulie 1887.

Ultimul articol. Ultimul articol semnat de Eminescu în ziarul Timpul a apărut în ziua de 28 iunie 1883 (dar a fost datat 29 iunie 1883).

Citeşte şi EXCLUSIV. Casa Eminescu de la Văratec, locul în care își petrecea verile marele poet, a ajuns o ruină. Clădirea continuă să se prăbușească, în timp ce autoritățile ridică din umeri. Ministerul Culturii: „Nu se justifică cheltuielile pentru clasarea imobilului”